• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Wood-Mizer na sajmu LIGNA 2023: FROM FOREST TO FINAL FORM – OD ŠUME DO ZAVRŠNOG OBLIKA

18. maj 2023.

Wood-Mizer na sajmu LIGNA 2023: FROM FOREST TO FINAL FORM – OD ŠUME DO ZAVRŠNOG OBLIKA

Na sajmu LIGNA 2023 u Hanoveru, Nemačka, kompanija Wood-Mizer je predstavila više novih rešenja i mašina koji svojim kupcima omogućavaju veću konkurentnost, suočavanje s novim izazovima, stvaranje niza različitih projekata s drvetom i zaradu pretvaranjem trupaca u gotove proizvode. Kompanija i dalje ostaje verna svom motu From Forest to Final Form – Od šume do završnog oblika.

Zarađivanje novca pretvaranjem trupaca u drvnu građu

Kompanija Wood-Mizer je na sajmu LIGNA instalirala dve industrijske linije za rezanje trupaca. Linije se sastoje od brenti spojenih u sinhroni operativni sistem transportera materijala koji sortiraju i transportuju drvnu građu, ploče, ostatke i piljevinu za dalju obradu. To omogućava iskorišćavanje 100% sirovine.

Prva linija se zasniva na vrhunskoj brenti kompanije Wood-Mizer, industrijskoj brenti WB2000 koja ima hidrauličnu platformu za utovar trupaca, integrisani automatski transporter za uklanjanje rezane građe i na sajmu LIGNA prvi put predstavljenu industrijsku višelisnu paralicu MR200 sa dve osovine. WB2000 predstavljen je na sajmu LIGNA sa novodizajniranom kabinom za operatera, u kojoj operater, koristeći upravljačke palice na upravljačkoj ploči, može udobno da upravlja svim funkcijama linije, od utovara trupaca, do postavljanja materijala na postolje brente, rezanja i uklanjanja gotove rezane građe sa brente na dalju preradu.Prednosti linija za rezanje kompanije Wood-Mizer:

•    Nije potrebno prethodno sortiranje trupaca
•    Može rezati velike trupce prečnika do 92 cm
•    Nema potrebe za opremom za skidanje kore (WB2000 ima ugrađenu skidač kore za čišćenje drveta od bilo kakve kore na ulaznoj tački lista testere, što produžava vek trajanja lista)
•    Jeftino i jednostavno održavanje testera za listove širine 50–75 mm
•    Jednostavno rukovanje: jedan operater upravlja svim funkcijama mašine WB2000, a još dve osobe upravljaju višelisnom paralicom MR200
•    Ekonomični motori visokih performansi s niskom potrošnjom energije

Druga industrijska linija kompanije Wood-Mizer prerađuje trupce u paletnu rezanu građu i sastoji se od dvostruke vertikalne testere TVS HEAVY DUTY (ovo je nova verzija Wood-Mizer TVS koja je predstavljena na sajmu LIGNA 2023), rampe za utovar trupaca i opreme za sortiranje, horizontalne dvostruke testere HR700, glavne testere i okrajčivača za obradu rezane građe EG800.

Na zasebnom štandu, kompanija Wood-Mizer je predstavila svoje novoosnovano odeljenje, Wood-Mizer Systems koje je specijalizovano za dizajn i proizvodnju industrijskih drvoprerađivačkih linija po porudžbini za specifične potrebe kompanije.Povećanje produktivnosti

Jedna široko korišćena opcija za povećanje produktivnosti brente je dodavanje okrajčivača i/ili višelisne paralice radu brente. U ovom slučaju, brenta proizvodi neokrajčene daske koje zatim prolaze kroz okrajčivač/višelisnu paralicu sa cirkularima.

Na sajmu LIGNA, kompanija Wood-Mizer je predstavila niz rubnih alata za različite zahteve veličine: mašine koje se razlikuju po snazi, performansama, maksimalnim dimenzijama ploča i ceni.

Kompaktna okrajčivač EG100 s električnim motorom od 7 kW ili benzinskim motorom od 14 KS i dva cirkulara prečnika od 250 mm je izvrsna opcija za individualne brente, uključujući one koji upravljaju prenosnim brentama. Najpopularniji okrajčivač/višelisna paralica kompanije Wood-Mizer, EG300, opremljen je elektromotorom od 15 kW ili 18,5 kW, samostojećom kontrolnom pločom s elektronskim računarom Setwork, a može imati 2 do 5 cirkulara prečnika od 350 mm.

Kao deo industrijskih linija na štandu kompanije Wood-Mizer, industrijske verzije okrajčivača i višelisna paralica, prikazane su u akciji, uključujući okrajčivač “EG800” s motorom od 30 do 55 kW i četiri cirkulara od 400 mm, kao i MR200 višelisna paralica sa dve osovine s motorima od 2x15 do 2x30 kW i niz kružnih noževa s do 12 na svakoj osovini koji mogu rezati drvo debljine do 200 mm.Kretanje prema velikim trupcima

Nove mogućnosti na tržištu trupaca otvaraju nove niše za brente. Dostupnost ogromnih trupaca, koje je teško transportovati i rezati , ali ih je lako i jeftino kupiti, podstaknula je kompaniju Wood-Mizer da svojim kupcima ponudi opciju WIDE glave testere koja je dostupna s LT linijom brenti. Mašine LT15WIDE, LT20WIDE, LT40WIDE i LT70WIDE predstavljene na sajmu ALIGN, sposobni su za rezanje trupaca prečnika od 90 do 105 cm.

Jedinstveno dizajnirana ekstra široka brenta LX250 pruža još više opcija za obradu široke rezane građe. Ova mašina sa širokom glavom testere koja se kreće na dve trake može rezati trupce prečnika do 140 cm. Za ravnanje i blanjanje širokog materijala, kompanija Wood-Mizer je dizajnirala blanjalicu MB200 koja omogućava testerama da ravnaju rezanu građu širine do 142 cm s glavom za rezanje s pet karbidnih noževa i orbitalnim nastavkom za brusnu glavu.Radite nezavisno i budite sami svoj šef

Mnogi vlasnici mobilnih brenti Wood-Mizer su samozaposleni i rade ugovorno rezanje na licu mesta. Za ove kupce, kompanija Wood-Mizer je predstavila dve nove mobilne brente sa širokim glavama treste koje kombinuju prednosti mobilnosti i obrade velikih trupaca.

Mobilna brenta LT15CLASSIC WIDE je izvrsna i cenovno pristupačna mašina sa segmentisanom platformom, dok je mobilna brenta LT20WIDE naprednije rešenje zato što se njena platforma može opremiti različitim verzijama hidrauličnog sistema za rukovanje trupcima, što je važno pri radu s teškim trupcima . Obe mašine stvaraju konkurentske prednosti na novim tržištima, uključujući sve veću potrebu za urbanom preradom drveta.

Na štandu kompanije Wood-Mizer posetioci su imali priliku da uporede modele brenti kompanije Wood-Mizer na delu. Kada je predstavljena cela serija LT mašina, postala je jasna razlika u kontroli, brzini i performansama mašina. Na primer, brenta LT15CLASSIC s niskim segmentisanim postoljem, motorom od 7,5 kW i nožem od 32 mm ima ručni utovar i pozicioniranje. Najbrža i najproduktivnija brenta u seriji LT – LT70, ima višenamenski hidraulični sistem, glavni motor od 18,5 kW, velike točkove s noževima prečnika 600 mm i koristi list testere od 38 mm.

Sve brente kompanije Wood-Mizer mogu biti opremljene računarom Setwork, elektronskim uređajem za programiranje potrebne debljine rezane građe koji automatski postavlja list testere na odgovarajuću visinu. Brenta LT70 standardno ima računar Setwork.NOVI! Rezanje sa zelenom energijom

Na sajmu LIGNA 2023, kompanija Wood-Mizer je predstavila prva u industriji brentu koju pokreće električna baterija. Ova nova opcija izvora napajanja dostupna za LT15WIDE će omogućiti drvoprerađivačima da imaju pristupačnu električnu brentu sa zamenjivim baterijama. Uvođenje Wood-Mizer električne baterijske brente je još jedan korak prema zelenoj energiji na našoj planeti.Otključavanje vaše kreativnosti

Za drvoprerađivače iz hobija, Wood-Mizer je predstavio najmanju i najpristupačniju brentu, LX50 koja pruža kvalitet i preciznost rezanja za male drvoprerađivače.
Pored toga, cela serija kompaktnih mašina za obradu drveta kompanije Wood-Mizer predstavljena je na zasebnom štandu kompanije Wood-Mizer, uključujući dva nova dodatka, MP280 četvorostranu blanjalicu/profilirku i MS750 testeru za ploče. Na sajmu LIGNA 2023 premijerno je predstavljena i mašina za automatsku obradu materijala kompanije Wood-Mizer, CNC5003.

Kompanija Wood-Mizer ne samo da proizvodi opremu, već je i veliki proizvođač i dobavljač alata za rezanje. Kompletan asortiman listova za testere, cirkulara, okvirnih testera, noževa za blanjalice i rezača, takođe je prikazan na sajmu LIGNA kao deo odeljenja Wood-Mizer TOOLS, zajedno s opremom za brušenje testera kompanije Wood-Mizer.

Kompaniju Wood-Mizer su pre više od 40 godina osnovala dva inventivna inženjera koji su se udružili u kreativnom izazovu kako bi izgradili prvu mobilnu brentu na svetu. Ova odluka potpuno je promenila i odredila razvoj drvoprerađivačke industrije u budućnosti tako što nam donosi nove mogućnosti za brente – mobilnost, efikasnost, nisku potrošnju energije kao i uštedu dragocenog drvnog resursa zahvaljujući tehnologiji uskog propiljka. Na sajmu LIGNA 2023 videli smo da, više od 40 godina nakon svog osnivanja, kompanija Wood-Mizer, predvođena talentovanim inženjerima dizajna, nastavlja da donosi inovacije u svet. Ove inovacije menjaju živote nabolje, ne samo za korisnike i vlasnike Wood-Mizer mašina, već i za njihove zajednice, tako što im omogućavaju da ostvare svoje snove, kreiraju nove projekte od drveta i razvijaju svoje poslovanje prema sloganu: „Od šume do konačnog oblika”.
***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se