• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

22. septembar 2015.

Za posao u planini,izaberite pravu pilanu! - uverava mladi drvoprerađivač iz Batočine

“Zavoleo sam rad sa drvetom još kao dete.” – priča Nemanja Ivanović, 32-godišnji drvoprerađivač iz sela Batočina – “Sećam se, da je za mene  bio praznik, kada sam odlazio dedi u  posetu u planine.  On je u meni probudio interesovanje za radionicu i alate!”

Deda Nemanje Ivanović, Milutin, živi na planini Goliji, 160km udaljen od kuće svog unuka, i ceo život  radi sa metalom i drvetom. Uspešno je ukombinovao ova dva elementa, i to kroz proizvodnju zaprežnih kola, plugova kao i drugih jednostavnijih i kompleksnijih proizvoda potrebnih za domaćinstvo. Zajedno sa unukom,osmislio je  i napravio mnoge  proizvode kombinujući drvo i metal  za meštane, kao što su garaže , terase sa klupama i baštenski nameštaj.

Prošle godine su došli do zaključka, da drvo koje kupuju za svoje poslove postaje sve skuplje, a kvalitet i isporuka istog je sve lošija.

“Zašto ne bismo rezali sami?” - postavljeno je pitanje na porodičnom okupljanju, i odmah su pristupili potrazi za dobrim brentama u džungli interneta.

Uskoro su pronašli, ono što im je bilo potrebno – Wood-Mizer brentu LT15. To je mala pilana na stacionarnom ramu, čija se rezna glava pokreće pomoću elektromotora snage 7.5kW. Wood-Mizer testera je debljine od oko 1mm i prorez je mali, tako da se stvara vrlo malo otpada pri rezanju, i kao posledica toga iz stabla se dobija više dasaka.

“Ova pilana odgovara našem poslovanju kako po veličini tako i po ceni” - kaže Nemanja. On je brzo savladao profesiju drvoprerađivača, mesecima unapređivao svoje sposobnosti operatora, dovodeći ih do savršenstva.

Kada je Wood-Mizer brenta počela smanjivati zalihe drveta u porodičnoj pilani Ivanovića, naš sagovornik je došao na ideju nove mogućnosti zarade. Za početak su otkrili veliku potražnju za komponentama izgradnje krovova.

“Dolazili su kod nas tesari sa crtežima i specifikacijama potrebnog materijala, a za oko 3-4 dana,mi bismo pripremili elemente za izradu krovova.” - priča Nemanja. Ovaj posao se naglo razvio: tokom 9 meseci pilana je proizvela  oko 200 kubnih metara gotove građe. A onda je usledila zima: ispostavilo se da je potražnja bila sezonskog karaktera.

“Počeli smo tražiti nove pravce u poslu, i pronašli smo se u poslovima pravljenja palete” - kaže Nemanja - “Međutim, da bi se rezali elementi za palete, nije dovoljna brenta LT15. Može se, doduše, na njoj raditi, ali proizvodnja će biti slaba.” - uverava nas Nemanja - “ Jer, prvo morate trupac četiri puta prorezati, a takođe i materijal mora biti preciznih dimenzija, a to proiziskuje dosta vremena. Takođe se dodatno još pušta 4 do 6 puta kroz brentu.”

Zbog toga je Nemanja kontaktirao našeg predstavnika preduzeća “Wood-Mizer Balkan” u Kikindi i zatražio savet – na koji način da proizvede palete.

Kao rezultat razgovora, u martu ove godine proizvodnja porodice Ivanović obogaćena je za još jednu pilanu – horizontalnu mašinu HR115. Za razliku od LT15, gde operator hoda pored rezne glave duž trupca(trupci se fiksiraju na postolje, a rezna glava ih smanjuje po svakom prorezu), kod mašine HR115 je sasvim suprotno: rezna glava miruje, a kroz nju prolazi materijal. U jednom prorezu, dobijemo element, a preostali deo talpe se vraća pomoću transportnog stola sa valjcima na ponovno prorezivanje.

Sa mašinom HR115 proizvodnja je porasla, a danas pilana proizvodi 3000 palete mesečno.Zajedno sa Nemanjom, u porodičnom biznisu učestvuje i njegov otac, Dragan Ivanović, i još na potrebna tri radna mesta, njihove komšije iz Batočine.

“Za proizvodnju paleta kupujemo topolu i crni bor u okolnim šumama i privatnim pilanama i domaćinstvima u okolini planine Radočelo.” - priča Nemanja - “Svaki dan naoštrimo 6-7 testera za naše dve brente, LT15 i HR115. Koristimo i oštrilicu Wood-Mizer kompanije ”

“Veoma sam zadovoljan sa rešenjem.” – kaže Nemanja – “Sve je odrađeno korektno i na vreme smo obezbedili dobre mašine i servis, a naši kljenti su zadovoljni kvalitetom rezanja. Kratko rečeno – posao raste, ide uzbrdo.”

U međuvremenu, poslovi porodične  pilane cvetaju, a takođe  mogu računati i na budući naraštaj, jer četvrta generacija Ivanovića takođe voli poslove oko obrade drveta. Naime, Nemanjina desetogodišnja ćerka je često na očevoj pilani , i itekako je zanima kako sve to funkcioniše. Nije ni čudo što su njeni roditelji pilanu nazvali po njoj - “Strugara Nevena”.


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se