• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Izbegnite “valovito” rezanje

27. oktobar 2017.

Izbegnite “valovito” rezanje

Pilanarima je ovaj problem poznat: tokom rezanja se pojavljuju “talasasti” rezovi. To je zaista ozbiljan ali ne i nerešiv problem.Ispitaćemo sve faktore koji utiču na proces rezanja - korak po korak – a njih ima četiri: operator, brenta, testere i drvo.

Operator
Prvi navedeni problem u nizu jeste operator, jer ispravna brenta, brzina rezanja i izbor testere zavise upravo od njega. Stopa rezanja bi trebala biti veoma blizu maksimumu vrednosti datoj za određenu vrstu drveta. Ako brzina rezanja nije dovoljno brza, površina materijala će izgleda kao “naježena koža”, a u suprotnom, kada je brzina rezanja prebrza,zubi testere nemaju dovoljno vremena da režu i da izbacuju piljevinu, pa se pojavljuju  “talasasti” rezovi.

Posebnu pažnju treba obratiti na održavanje brente. Čak i iskusni operatori to često zaboravljaju.  Tvrde da ova radnja oduzima puno vremena, pa servis opreme vrše jednom nedeljno, pa čak i ređe. Naravno, kada se servisiranje vrši nedeljno jednom, ono traje duže, a veća je mogućnost da dođe do nezgode prilikom rezanja. Preporučujemo Vam, da brentu proveravate svakog dana, a svakako, ukoliko se desi da rolke vodilice udare u trupac. Provera ne znači i obavezno nivelisanje, a onda postupak ne zahteva puno vremena. Brentista takođe mora pratiti stanje zuba testere.

Brenta
U nastavku ćemo se osvrnuti na delove brente koje mogu uticati na pojavu “talasastih” rezova.

Rolke vodilice. One definišu pozicioniranje testere u odnosu na postolje pilane. Pravilno pozicioniranje vodilice pruža dodatnu stabilnost prilikom rezanja. Pozicioniranje vodilice se proverava pomoću alata za poravnanje. Ovaj alat treba držati odvojeno od ostale opreme, a ukoliko se ošteti, preporučujemo da kupite novi.

Dakle, rolke ne bi trebale imati “ravne delove” (nastanu kad se rolka zaglavi a list testere struže i pobrusi površinu rolke), jer može uzrokovati vibraciju testere. Prirubnica bi trebala biti bez oštećenja i ogrebotina. Stanje ležaja bi takođe trebalo proveriti. Dopušten je samo mali pomak na osovini.

Pažnja se mora obratiti i na stabilnost valjkaste osovine držača rolke.  Ako postoji bilo kakva neispravnost na montažnoj osovini, nije vredno popravljati, jer je jeftinije i sigurnije zameniti taj deo. Igle i kontramatice za zatvaranje treba odmah zameniti, a takođe preporučujemo korišćenje samo visokokvalitetnih alata za nivelisanje.

Nakon zamene svih defektnih delova potrebno je ponovo podesiti vodilicu.Kako biste obezbedili paralelno pritisak valjka sa postoljem i ravno sečenje, treba da proverite da li je  ručka za pomeranje rolke paralelna sa postoljem uzduž celog kretanja. Ovaj postupak se često propusti ili se pogrešno radi, a rezultira se talasastim rezom. Takođe proverite da li je ruka vodilice testere stabilna – ne sme biti praznog hoda.

Klinasti kaiš B57. Koristite samo Wood-Mizerove klinaste kaiševe, jer su oni posebno dizajnirani za nošenje lista testere. Redovno ih proveravajte. Ako su se previše pohabali, zamenite ih odmah, jer će kraj točka dodirivati testeru i uzrokovati njeno pucanje. Remenje treba zameniti svake nedelje sa levog na desni točak i obrnuto.

Podmazivanje testere.
Koristite ga, jer čuva i čisti vaš list testere. Jednostavno je – a mnogi ga ne koriste.

Postavljanje testere. List testere koja prelazi širinu točka uzrokuje istezanje leđa testere. Oštrica postaje nestabilna u rezu. Ovaj problem se ne pokazuje odmah – ponekad tek nakon drugog ili trećeg oštrenja, pa brentistu dovodi u zabludu, jer misli da valoviti rez nastaje zbog nedovoljno oštre testere, pa je ponovo oštri. Testera će i nakon nekoliko izoštravanja rezati valovito, kao i ranije. Stoga, obezbedite dobro naleganje testera na točak.

Postavljanje brente. Posebno je važno da su noge brente pričvršćene osiguračima. Sve noge treba da stoje stabilno na zemlji. Ukoliko noga ne dodiruje zemlju, potrebno je podupreti drvenim podupiračem.

Brente, koje su proizvedene pre 2000. godine nemaju nogu na srednjem nosaču, dok noviji modeli istu poseduju, a time se sprečava savijanje postolja, dok se rezna glava kreće po njemu. Ukoliko vaša brenta nema takvu nogu, preporučujemo da ih montirate (naručite kod vašeg Wood-Mizer predstavnika).

Testere
Nakon što smo sigurni da su izvršena sva podešavanja, dolazimo do glavnog krivca za “valovito” rezanje – lista testere. Kao što smo već napomenuli, vrlo je važno koristiti naoštrene i pravilno postavljene testere na točkove. Vrlo često se “valoviti” rezovi pojavljuju zbog korištenja tupih testera. Premali razmet značajno smanjuje brzinu rezanja, dok se vrlo oštra testera zagreva tokom rezanja, pa se preporučuje da se često proverava zategnutost testere.

Ugao napada zuba takođe utiče na “valovito” rezanje. Ako je ugao veći od optimalnog, list testere je preopterećen, a u suprotnom, ukoliko je ugao manji od optimalnog, brzina rezanja se smanjuje.

Treba obratiti posebnu pažnju na razmet zuba. Ako se previše razlikuje od zuba do zuba, prouzrokovaće “valovit” rez. Ako se razmet razlikuje na svakoj strani, pojaviće se “valovit” rez, jer će nož pokušati da reže onom stranom, gde je veći razmet. Ukoliko visina zuba varira, list testere će trzati i vibrirati prilikom rezanja. Nikada ne zaboravite na ostatke od oštrenja. Navučeni metal preko ivice zuba smanjuje rezanje, list se zagreva i pojavljuju se “valoviti” rezovi.Vrlo se često zubi testere oštete ili saviju prilikom skidanja  ili postavljanja testere. Neki pilanari pokušavaju ispraviti te zube i takve testere koristiti dalje u proizvodnji -   nemoguće je dobiti kvalitetan rez sa takvom testerom.

Drvo
Osvrnimo se na značaj drveta u nastanku “valovitog” rezanja. Pre svega, treba obratiti pažnju na nepravilnosti u sastavu trupca. Obično je gustina sredine trupca manja od spoljašnjeg dela (pogotovo kod nekih vrsta mekog drveta), pa se pojavljuje više piljevine tokom rezanja. List testere u ovim delovima nije usklađen sa količinom piljevine koju treba ukloniti. Zbog toga se zadnja strana testere greje i isteže. List se izvija i dobijamo “valoviti” rez.  Teško je odrediti parametre zuba kako bi testera isto rezala unutrašnju i spoljnu stranu trupca. Ispravan profil zuba pruža odličan učinak rezanja.

Većina operatora je upoznata sa problemom “valovitog” rezanja pri rezanju smrznutih trupaca. Iako pri rezanju zamrznutih trupaca obično nema problema, rezanje delimično smrznutog trupca je vrlo težak posao. U ovakvim prilikama treba odabrati pravi profil zuba za smrznuto drvo.

Ako imate trupce sa puno čvorova, rizik pojave “valovitog” reza se povećava, i prilikom rezanja ovakvih trupaca treba biti posebno pažljiv. Važno je smanjiti, pa zatim povećati brzinu rezanja prilikom ulaska i izlaska kroz čvor. Veliki problemi nastaju prilikom rezanja smolastog drveta. Smola i piljevina se zalepe na testeru, a to je kao da ste povećali debljinu testere. Sve dok se razmet ne promeni, dolaziće do trenja između lista testere i trupca, smanjiće se zategnutost testere, i pojaviće se “valoviti” rez. U ovakvim situacijama se preporučuje prskanje hemijskim sredstvom ili četkarenje testere. Deterdžent za pranje posuđa je veoma popularno sredstvo za čišćenje testere od smole.

Wood-Mizer je plasirao na tržište sistem za podmazivanje testere, koji kontrolisano pušta  sredstvo za podmazivanje i čišćenje obe strane testere. Savetujemo, da kupite ovaj sistem i upotrebite ga prilikom rezanja smolastog drveta.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTIPOVEŽITE SE Online

  

 

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se