Vijesti

Wood-Mizerovi proizvodi pomažu u edukaciji o odgovornom rezanju

12. oktobar 2022.

Wood-Mizerovi proizvodi pomažu u edukaciji o odgovornom rezanju

Održivo i pažljivo upravljanje drvnim resursima od šume do konačnog oblika može doprineti očuvanju bogatih i uspešnih šuma za sledeće generacije. Wood-Mizerove brente pomažu u održavanju šuma, parkova i drugih zelenih površina koje služe prirodi i okolnim zajednicama. Wood-Mizer podstiče i edukuje pilanare da praktikuju pravila kompletnog upravljanja u kojem se svaki trupac koristi odgovorno, trupci se ne seku ako nisu potrebni, a nova stabla se sade što je češće moguće.

Sve više organizacija postaje svesno održivog upravljanja šumama, što znači zaštitu okoline I efikasno korišćenje drvnih resursa. “Šume, kojima se dobro upravlja, važan su deo lokalne privrede”, objašnjava Alberto Dotta, direktor Forest Consortiuma u italijanskoj dolini Alta Val di Suza. „Uz dobro upravljanje šumama, njegove funkcije – od proizvodnje drveta do očuvanja bioraznolikosti – ostaju održive tokom vremena. Mi koristimo brentu Wood-Mizer LT20, za preradu drva u građu i održavanje šumskih mostova, staza i ograda.”



Tokom UN “Climate Summita COP26” u Glasgowu (Škotska), Wood-Mizer je predstavio svoje pilanske proizvode stotinama posetitelja, kako bi saznali kako Wood-Mizer pomaže ljudima da održivo grade svoje stanove i revitaliziraju ih u oštećenim područjima nakon katastrofe ili spašavaju gradsko drvo da se ne iskoristi kao ogrev ili kompostni materijal. "Wood-Mizer podržava i podstiče pojedince, zajednice i firme da bolje iskoriste gradsko drvo budući da je svako urbano stablo koje spasimo za građu jedno manje stablo koje se mora poseći iz zdrave šume," deli Scott Francisco, autor raznih programi održivog korištenja drveta (Pilot projekti, Cities4Forests)

Preduzetnici, koji se zalažu za razumno korišćenje drvnih resursa u proizvodnom procesu, skloni su odabiru pilanskih proizvoda Wood-Mizera, jer oni omogućuju pametno i  efikasno rezanje. Sa originalnim Wood-Mizerovim tračnim testerama sa uskim propiljkom, operater može dobiti više drva iz svakog trupca, proizvodeći što je moguće manje piljevine. “U mojoj firmi ceo trupac pretvaramo u vredne proizvode. Sve sirovine moraju se pretvoriti u proizvode sa najvećom mogućom dodanom vrednošću,” objašnjava Gabor Erdelyi, vlasnik mađarske Robinia Group KFT, specijalizovan za proizvode za spoljnu gradnju od bagrema.



Vlasnici Wood-Mizer brenti su čuvari okoline posvećeni pravilnom upravljanju resursima, smanjenoj potrošnji energije i manjem dodiru sa zemljom. Tehnička rešenja koja dokazuju da su Wood-Mizer uređaji ekološki prihvatljivi uključuju ova tri glavna aspekta – korištenje tračnih testera sa uskim propiljkom rezom, prednosti mobilne brente i primenu ekonomičnih i efikasnih motora za brentu.




1. Tračne testere

Sve Wood-Mizerove brente koriste tehnologiju tračne testere sa uskim propiljkom, što znači da je propiljak samo 2-3 mm, a tokom rezanja pravi maleni rez u trupcu. Uz tanku i usku testeru, operater smanjuje otpad piljevine i dobija više rezane građe iz svakog trupca, što znači da se mora poseći manje stabala, da bi se proizvela ista količina drveta. Wood-Mizerove tračne testere smanjuju količinu proizvedenog otpada (piljevina, drvna sečka) koja bi obično ostala neiskorištena (troši se manje energije u procesu rezanja).

Generalno, uski i tanki listovi tračnih testera ne zahtevaju povećanu potrošnju energije od motora u poređenju sa  tehnologijom kružne testere ili jarmače. Uske testere na brenti lako se održavaju (ponovno oštrenje), što znači da se troši manje energije za napajanje opreme za održavanje , a one tada imaju duži vek trajanja.



2. Mobilna brenta

Mobilna brenta omogućuje ljudima korišćenje obnovljivih i ekološki prihvatljivih materijala za izgradnju kuća i zgrada uz korištenje manje umetnih materijala poput metala, plastike i betona. Dodatno, odvođenjem brente na stovarište trupaca smanjuje se uticaj proizvodnje drva na okolinu, što znači da je manje kamiona uključeno u proces. Smanjenje potrošnje goriva i zagađenja ugljen dioksidom pozitivno je  za okolinu. Dalje mobilnom brentom možete jednostavno očistiti bilo koji prostor u komšiluku od neželjenih trupaca (stabla oštećena olujom, zaražena stabla, bačena trupca itd.), koja bi uglavnom ostala trunuti i emitirati ugljenik u atmosferu. Pretvaranje trupaca koji bi inače bili odbačeni u vrednu građu pohranjuje ugljenik i dobro je upravljanje okolinom.

„Mobilna pilana LT40, koja je prvi put donesena u Evropu 1990-ih ponudila je novi način rezanja. Kada smo se vozili sa prvim pilanama po obližnjim selima kako bismo rezali trupce za naše kupce, cela su naselja dolazila pogledati mašinu. Ljudi nisu mogli verovati da bi postolje brente moglo izdržati težinu velikog trupca, ali na njihovo iznenađenje, LT40 je takve trupce rezala na daske i grede bez puno napora. Naši kupci mogu dobiti znatno više drveta od jednog trupca nego što se očekivalo. Za industriju to nije bio samo proboj, bila je to revolucija!" Priseća se Dariusz Kujawa, šef odseka za korisničku podršku.

“Drvo koje nabavljamo za proizvodnju je otpadni materijal, a nastaje rušenjem suvišnih  objekata ili krčenjem starih voćnjaka. Sa Wood-Mizerovom LT15 mobilnom brentom, možemo rezati trupce na licu mesta. Kad stignemo na mesto za brentu, trebamo samo skinuti okvir, otključati glavu brente i poravnati postolje“, objašnjava Kamil Broda, vlasnik poljske drvne tvrtke “OLD Mountains” specijalizovane za proizvodnju nameštaja i svakodnevnih predmeta od recikliranog drveta.





3. Efikasni motori za brente

Svi motori, koji se koriste na brentama Wood-Mizer poznati su kao ekonomične i efikasne jedinice, koje troše što je moguće manje goriva/električne energije. Motori koji se koriste na brentama (npr. G57 i D42S) u skladu su s najnovijim standardom emisije Stage V, dok je većina elektromotora, koji se koriste na brentama Wood-Mizer sertifikovana sa razredom efikasnosti IE3 (manja potrošnja energije za generisanje iste snage ). Štaviše, električne i elektroničke komponente Wood-Mizerove opreme za rezanje u skladu su s RoHS direktivom (opasne tvari koriste se u proizvodnom procesu samo u ograničenim količinama).

Dodatno, proizvodnim pogonom evropskog odseka Wood-Mizera u Kołu, Poljska, upravlja se i održava na način koji omogućuje da proizvodni proces bude što neutralniji prema okolini. Zdravstvena i sigurnosna politika u preduzeću uključuje pravilno odvajanje otpadnih materijala, korištenje ugljenih filtera u fabričkim dimnjacima i ispusnim sistemima ili korišćenje boja i hemijskih sredstava koja su što je moguće neškodljivija za okolinu. Wood-Mizer sarađuje samo sa dobavljačima i izvođačima, koji u svojim fabrikama primenjuju prihvatljivu politiku zaštite okoline.


 
***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Wood-Mizer novosti

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI