• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Istorija brente LT40: nadogradnje gornjeg dela brente i upravljačke ploče

6. maj 2022.

Istorija brente LT40: nadogradnje gornjeg dela brente i upravljačke ploče

DANAS se brenta modela Wood-Mizer “LT40”, napravljena 1982, godine naziva „legendarnom”, jer je zauvek promenila način, na koji ljudi pretvaraju trupce u građu. Omogućila je svakodnevnim korisnicima brzu i efikasnu proizvodnju gotovih piljenica i greda i, što je najvažnije, mobilnost za obradu traupaca na licu mesta. U 80-im je brenta “LT40” takođe otključala novi smer u izgradnji mobilnih brenti za obradu trupaca. Jedna od glavnih odlika dizajna je gornji deo “LT40” okačen konzolno iznad dugačkog i ravnog postolja brente. Iako je ova odlika ostala, LT40 se menjala i poboljšavala tokom godina. Pokretači ovih nadogradnji bile su kombinacija zahteva za povećanjem efikasnosti i ergonomije rada, te rešenja koja su predložili pilanari.

Gornji deo brente sa zaobljenim stranama

Prve brente koje su došle u Evropu 1990-ih bile su modeli Wood-Mizer “LT30” i “LT40”, sa identičnim gornjim delom, ali krevetima različitih dužina. Originalni gornji deo brente takođe se često koristio u drugim mašinama, uključujući brentu “LT25” pokrenutu 1994. „Brenta “LT25” imala je glavu  od “LT40”, ali se njome upravljalo ručno,  bez ikakvih hidrauličnih funkcija kreveta. “LT25” je dala atraktivnu ponudu kupcima, jer je puna verzija “LT40” bila prilično skupa za prosečnog Poljaka 90-ih,” objašnjava Robert Fret, stručnjak za korisničku podršku s dugogodišnjim iskustvom. “Mnogi korisnici započeli su svoje poslovanje sa “LT25” i postupno dodavali više funkcionalnosti svojim brentama. Na kraju su mogli koristiti nadograđenu verziju koja je bila jednaka klasičnoj brenti “LT40”.

Savremeni gornji deo brente “LT40” u verziji STANDARD, omogućuje raspiljivanje trupaca prečnika do 90 cm. Pritom je njegov oblik ostao nepromenjen – i dalje se lako prepoznaje po zaobljenim stranama poklopca. Gornjni deo brente je postavljen preko postolja na jednom jarbolu sa dva stuba i kreće se duž postolja na nekoliko ležaja po čeličnoj šipki. Mnoge bitne komponente i tehnička rešenja ostavljena su nepromenjene jer, kako kažu stručnjaci – „Ako nešto na mašini radi dobro i korisnici su to odobrili, ne bismo to trebali menjati“, objašnjava Dariusz Kujawa, šef korisničke službe koji je započeo svoju karijeru u Wood-Mizeru početkom 90-ih.

U početku je gornji deo brente “LT40” bio montiran na čeličnu šipku pomoću seta od šest valjaka za posmak, uključujući četiri odozgo i dva odozdo. Godine 1996. modifikovan je posmak na osam valjaka, a danas ih je devet. „Bilo je potrebno više valjaka za posmak kad smo počeli koristiti teže i snažnije motore. Sa više valjaka koji klize po šipki, težina glave se ravnomerno raspoređuje na površinu,” objašnjava Robert Fret.

Metalni točkovi, koji nose tračnu testeru su istog prečnika, 483 mm, ali je promenjen ležaj na slobodnom točku. Ranije su se ugrađivala dva manja ležaja, a trenutno je ugrađen jedan dvoredni ležaj, koji je puno izdržljiviji”, kaže Robert Fret.

Za veću efikasnost mašine, pogon je sada opremljen trostrukim pogonskim klinastim remenom (za elektromotore od 15 i 18,5 kW) i dvostrukim pogonskim kliastim remenom (za motor od 11 kW). “To je pouzdano rešenje, jer je točak koji remenom prima snagu od motora do osovine u potpunosti zaštićen i smešten je u komoru odvojenu od lista testere. Piljevina neće zaprljati pogonski sklop”, uverava Robert Fret.

Prvi jednostavni uređaj za skidanje kore u 12V DC verziji postao je dostupan 1997. godine, a u sledećim godinama evoluirao je u AC verziju. „Predrezač je koristan alat jer produžava vek trajanja lista tračne testere. Vrhovi su od tvrdog metala, zavareni na zupce kružne testere široki su 5 mm, a uz pravilno poravnanje, predrezač pravi rez na trupcu kako bi testera mogla uaziti u čisto drvo. To je rešenje koje može produžiti vek trajanja lista testere za otprilike 30 posto”, ističe Dariusz Kujawa.
Novi električni sistem

Godine 1988 uveden je novi sistem napajanja izmeničnom strujom koji je bio je vrlo značajna nadogradnja brente “LT40”. Sistem napajanja izmeničnom strujom pruža mnogo više kontrole za podešavanje brzine i stabilnosti posmaka gornjeg dela brente. U ranijim mašinama, koje je pokretao DC sistem, brzina posmaka zavislila je uglavnom od stanja baterije. Ova modifikacija takođe je otvorila put korištenju efikasnijih hidrauličnih sustema.

„U 1996. godini, zajedno s novom upravljačkom pločom, ugradili smo dodatne elektromagnetne prekidače za struju kako bismo zaštitili prekidače struje na okretnoj sklopki-bubnju. Kao rezultat toga, mogli bismo značajno produžiti vek trajanja ovih kontakata. Isto takoje uvedeno više električnih sigurnosnih sistema za različite funkcije brente, koji do danas rade u većini naših mašina“, kaže Dariusz Kujawa


Ergonomska i funkcionalna upravljačka ploča

1992. godine brenta “LT40”je doživela  kritičnu nadogradnju – dodata je nova upravljačka ploča, u kojoj su sve funkcije brente bile smeštene u jednu upravljačku kutiju. Konsolidacija funkcija u objedinjeni panel, poboljšala je sigurnost i ergonomiju rada. Ova promena takođe je stvorila prostor za dodavanje nekoliko zanimljivih funkcija brente. “Nova upravljačka ploča LT40 postajala je sve veća i preglednija tokom godina, što nam je omogućilo da montiramo više dodatnih uređaja. Zapravo, od te nadogradnje započela je prava evolucija upravljačke ploče”, ističe Robert Fret.

Godine 1997. postao je dostupan prvi uređaj za automatsko-uzimanje mera poznat kao “SimpleSet Setworks”. Bio je to jednostavan elektronski uređaj baziran na enkoderu, koji je montiran  na lanac za posmak gore/dole. “To nije bilo idealno rešenje, jer očitavanja nisu bila tačna, kada bi se lanac zaprljao. Danas je brenta “LT40” sa elektromotorom dostupna sa nekoliko različitih automatskih verzija za debljine piljenica na bazi “PLC” kontrolera - “AccuSet1”, “PLC1”, “Accuset2”, “PLC2” i “SW7”, “SW8”, “SW9”, kaže Dariusz Kujawa.

„U brente koje su u Poljsku stigle početkom 90-ih, korištena je jedinstvena metoda podešavanja brzine posmaka gore/dole. Umesto tipičnog izmenjivača, za podešavanje brzine pomaka korištena je trostepena remenica različitih prečnika. Operater je morao ručno promeniti položaj klinastog remena na remenici, kako bi se prilagodio željenoj brzini. Umesto alata za vertikano pomeranje glave  koje danas koristimo, operater je morao staviti ručicu na remenicu za dovod i ručno podesiti položaj glave . Iako je trebalo malo više vremena – oko 10-15 sekundi, bio je to precizan mehanizam”, priseća se Dariusz Kujawa.

“U stara vremena, “LT40” nije koristila nikakav “Setworks”, tako da su novi operateri morali naučiti koristiti dve skale za merenje debljine piljenice. Nakon što je “Setworks” došao, nameštanje debljine je postalo brže i lakše, tako da se nito nije htio vratiti na staru metodu”, seća se Robert Fret.
Korisnici brente “LT40” nastavljaju je poboljšavati

Korisnici i vlasnici brente često predlažu što bi se moglo poboljšati na mašini, sledeća zapažanja iz svakodnevnog rada sa brentom ili se oslanjajući na iskustvo u rezanju raznih vrsta drveta. Na primer, projektovanje brente “LT40” sa širom glavom došlo je od korisnika . 2020. godine lansirana je nova verzija brente “LT40 – LT40WIDE” sa širom glavom koja može rezati trupce prečnika do 100 cm. To je omogućilo mnogim firmama da povećaju svoju produktivnost u velikoj meri. “U danima, kada su pilanari trebali rezati trupce širine preko 1 m, to ih je dovelo u tešku situaciju jer čak i ako je standardna “LT40” mogla rezati maksimalno  90 cm, oni su i dalje pokušavali sami rezati šire trupce uz rizik, korištenjem pomoćnih alata kao što su motorne testere i sekire. Ovih dana taj problem je nestao, jer kupci mogu lako kupiti “LT40WIDE” brentu i rezati veće trupce. Pilanari i stolari shvataju, da široka daska izgleda bolje i da se može prodati po višoj ceni. Osim toga, veći prečnik rezanja znači i više mogućnosti za raspiljivanje široke piljenice prema izgledu godova,” kaže Robert Fret.
***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se