• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Istorija brente “LT40”: Nadogradnje sistema tračnih testera I rolki vodilica

2. jun 2022.

Istorija brente “LT40”: Nadogradnje sistema tračnih testera I rolki vodilica

Verovalo se da je pilanska industrija u Poljskoj kasnih 80-ih bila staromodna i neefikasna, oslanjajući se uglavnom na brente jarmače. Za rezanje trupaca koristili su debele i široke listove testera, što je predstavljalo značajno ograničenje pri proizvodnjii drvne građe. Proboj je usledio početkom 90-ih, zajedno s lansiranjem brenti Wood-Mizer “LT40”, koje su običnim korisnicima omogućile jednostavno, efikasno i mobilno pretvaranje trupaca u rezanu građu. Revolucionaran je bio, ne samo mašina već i tanka i uska tračna testera. Dizajnirana za povećanu efikasnost rezanja uz smanjenje otpada. Danas   Wood-Mizer stoji kao svetski poznati proizvođač mobilnih brenti i listova testera, koji decenijama hiljade drvnih poduzeća nudi rešenja za rezanje svake vrste drveta u svakoj klimatskoj zoni na zemlji.Inovativni Wood-Mizer uski listovi tračnih testera

Uz prvu brentu Wood-Mizer “LT40”. u Poljskoj početkom 90-ih, tračne testere su takođe napravile popriličnu senzaciju u pilanskoj industriji, s obzirom na njihovu povećanu izdržljivost, efikasnost i preciznost rezanja. Tračne testere Wood-Mizera, izrađene su od tanke i uske čelične trake, a nudile su se u samo jednom profilu – slično savremenom profilu 10/30, izrađene s ravnim pzuhom paralelnim sa zadnjom stranom tračne testere i s relativno niskim zubom. . Njihova efikasnost nadmašila je konvencionalne debele testere koje su se koristile tada u popularnim  jarmačama. „Čim smo počeli rezati na mestu kupca, celo je susedstvo dolazilo samo da vidi kako će nova brenta LT40 podneti masivne hrastove trupce“, seća se Dariusz Kujawa, menadžer odseka za korisničku podršku s dugogodišnjim vremenskim iskustvo. „Ljudi nisu verovali da bi postolje brente moglo podneti težinu trupca širine 90 cm, a da će ga tanka tračna testera prerezati brzo i precizno.”

Brenta “LT40” opremljena uskotračnim listovima testera, omogućila je operateru proizvodnju puno više drvne građe, nego što su kupci očekivali. U starim  jarmačama pretvaranje trupaca u drvnu građu bilo je daleko od preciznosti i efikasnosti– „ubacili ste trupce u mašinu i imali ste sreće da izvučete nešto drvne građe, a ostalo je otpad.” Wood-Mizerove tračne testere omogućile su pilanarima precizno rezanje uz uštedu materijala. Operater je mogao proceniti kvalitet drveta nakon prvog reza, okrenuti trupac na drugu stranu i izrezati drugu piljenicu. Omogućilo je operateru da odmah kontroliše kvalitet drveta, dok donosi dobre odluke o korišćenju određenog trupca na najbolji način. Osim toga, brenta Wood-Mizer “LT40” sa uskim tračmim testerama trošila je manje benzina ili električne energije, štedeći vlasnikov novac i minimalno zagađujući okolinu.
Svaki novi vlasnik brente, koji je preuzimao svoju “LT40” iz fabrike, takođe je dobio svu potrebnu opremu za održavanje tračnih testera te dvodnevnu obuku o rukovanju istom, oštrenju tračnih testera i razmetanju zuba. Tada su tračne testere zahtevale od korisnika dobro znanje i veštine, kako bi mogao efikasno rezati razne vrste drveta. U ponudi je bio samo jedan profil , pa je operater morao naučiti kako oblikovati pazuh i pravilno razmetniti zube, prema određenoj vrsti drveta.Danas operateri na brentama imaju pristup CBN tehnologiji, koja uključuje bruseve dizajnirane za oštrenje samo jednog profila zuba. Korištenjem specifičnog CBN brusa koji odgovara profilu tračne testere, operater može brzo naoštriti otupljenu testeru i izbeći greške. Ranije, da bi ponovno izoštrio tračnu testeru, operater je pre svega morao oblikovati konvencionalni brus tako da odgovara profilu oštrice. „Kada je operater hteo seći topolu, morao je kako treba naoštriti testeru; morao je napraviti dublje pazuho i viši zub. Morao je oblikovati konvencionalni brus posebnim alatom za obradu. Kod hrasta je proces bio potpuno drugačiji, pa je oštrica morala biti naoštrena s plitkim pazuhom i nižim zubom”, objašnjava Robert Fret, iskusni radnik Službe za korisnike. „Tada je oštrenje tračne testere bio zanat.”
Sledećih godina, kao odgovor na zahteve tržišta i rastuću svest pilanara, u ponudu se dodavalo sve više različitih profila zuba tračnih testera. Uključuju profile za rezanje specifičnog tvrdog drveta, mekog drveta, egzotičnog drveta, smrznutog drveta itd. Tu je i popularni profil 10/30 (lansiran 1996. godine), karakterističan po pazuhu bez dna i višem zubu. Godine 2000. oprema za održavanje oštrica proširena je CBN brusevima kako bi se tračne testere brzo i efikasno izoštrile.

Počeci proizvodnje originalnih Wood-Mizerovuh tračnih testera u fabrici u Kołu sežu u 90-te godine, kada su čeličnoj traci iz SAD-a isečeni zubi, zavarena i nabrušena u gotov proizvod. Ovih dana Wood-Mizer snabdeva pilansku industriju širokim rasponom pilanskih listova tranih testera proizvedenih od vrhunskog evropskog čelika uz korištenje alata visoke tehnologije. Originalni Wood-Mizerov list tračne testere isporučuje se kupcu nakon što prođe gotovo 100 različitih testova kontrole kvalitete u proizvodnji.Vrlo efikasan mehanizam za vođenje lista tračne testere

Gornji deo moderne brente “LT40” zadržao je mnoga originalna rešenja, npr. jednostruki jarbol sa dve šine, karakteristične zaobljene strane poklopca tračne testere i sistem vodilice lista tračne testere. „Ovaj  sistem je prošao tek nekoliko manjih nadogradnji tokom godina, kao što je već bio lansiran s prvom brentom LT40“, objašnjava Dariusz Kujawa. Međutim, neke su nadogradnje morale biti uvedene u sistem vodilice tračne testere zbog promene sigurnosnih propisa ili radi bolje ergonomije.

Sistem vodilice lista tračne testere je mehanizam koji se sastoji od pomične poluge za vođenje lista  tračne testere, valjaka, i sistema zatezanja i čišćenja. Kao opcija, može se opremiti skidačem kore, kako bi se produžio vek trajanja oštrine tračne testere. Sistem vodilice tračne testere odgovoran je za stabilnost lista testere koja ispiljuje trupac.
Prve brente “LT40” koje su u Poljsku došle iz SAD-a bile su dizajnirane s kraćom vodilicom lista tračne testere, koja je morala biti modifikovana u sledećim godinama zbog evropskih zahteva za sertifikovanje. Međutim, glavni dizajn i metode podešavanja sistema ostali su nepromijenjeni dugi niz godina. Trenutno su brente “LT40” opremljene električno upravljanom vodilicom lista tračne testere (12V DC), montiranom na četiri valjka (2 gornja s zupčanicima i dva donja pasivna valjka). Uz praktično upravljanje sa središnje ploče, operater može pažljivo proveriti koliko je poluga ispružena, prilagođavajući je prečniku trupca.Mehanizam za čišćenje lista tračne testere u prvim brentama “LT40” bio je jednostavan i koristio je gravitaciju. Iz posude postavljene na stub, voda je tekla dole na tračnu testeru. „U starim danima ulogu slavine igrao je jednostavan mehanizam koji je presavio crevo i blokirao protok vode kada je dovod trebao biti isključen. Bilo je to pametno rešenje”, seća se Dariusz Kujawa. Danas se brenta “LT40” može opremiti ili standardnim mehanizmom za čišćenje tračnih testera sa elektro ventilom ili opcionim “LubeMizer” mehanizmom (uveden oko 2003.). Električni ventil automatski uključuje protok vode kada je uključena tračna testera u rad, što pomaže u uštedi vode. LubeMizer je efikasan mehanizam koji dozira protok vode pod pritiskom kroz mlaznice postavljene iznad i ispod testere.”2LubeMizer” može raditi na dva načina – konstantan i pulsirajući dotok, čisti i hladi testeru sa jedne ili dve strane;  koristan u rezanju tvrdog drveta. Obično, mehanizam za čišćenje lista tračne testere igra bitnu ulogu u čišćenju, hlađenju testere, smanjenju trenja i uklanjanju organskih stvari (smole ili soka) sa površne lista tračne testere.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se