• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Kako da postignete najbolji zvuk velikog crkvenog zvona?

23. decembar 2020.

Kako da postignete najbolji zvuk velikog crkvenog zvona?

Nemački specijalisti, sa 300 godina iskustva, misle da je to pravo remek-delo plus...jarmovi od hrasta!

Kompanija “Bachert”, koju je 1725. godine osnovao Kaspar Bachert, u jugo-zapadnoj Nemačkoj, izliva i restaurira široki spektar bronzanih zvona i drvenih zvonika za klijente širom Evrope. Nakon 300 godina duge istorije, kompaniju i dalje vode potomci osnivača, koji nastavljaju na isti način kao I njihov predak.

Više od 300 godina proces proizvodnje zvona je ostao uglavnom isti, korišćenjem oblika od cigle i gline i punjenjem rupe zvona zemljom.


Za one koji nisu upoznati sa izlivanjem zvona, to je jedan fascinantan proces, za koji se koristi oblik od cigala i gline, a rupa zvona se ispunjava zemljom. U periodu od 300 godina, proces je ostao uglavnom isti. Činjenica da se savršen ton postiže na kraju tradicionalnog izlivanja, je zaista remek-delo, u čemu su članovi porodice Bachert pravi majstori.

Na konačni ton utiče jaram zvonika koji služi da se zakači zvono. Kompanija “Bachert” smatra da je hrast najbolji materijal za jaram.


Na konačni ton utiče jaram zvonika koji služi da se zakači zvono. Kompanija “Bachert” smatra da je hrast najbolji materijal za jaram, zbog punoće i mekoće zvuka, koje se dobijaju kombinacijom velikog bronzanog zvona i ovog drveta.

Da bi sami proizvodili jarmove, porodica Bachert je instalirala Wood-Mizer-ovu brentu LT15 u maju 2012.

Brenta LT15 je nadograđena sa MP100 mašinom za oblikovanje/rendanje.


U maju 2012. godine, kompanija “Bachert” je instalirala Wood-Mizer-ovu brentu LT15. Kapitalne investicije za ovu mašinu su male, u odnosu na druge drvoprerađivačke metode, kao što su i troškovi korišćenja minimalni. Brenta je nadograđena sa MP100, mašinom za oblikovanje/rendanje, tako da se trupac može pretvoriti u završenu, planiranu gredu bez velikih mašina za obradu. Pre dolaska brente i mašine za oblikovanje, za pravljenje jarma bio je potreban najmanje jedan dan. Sada proizvedu taj isti jaram za manje od jednog sata.

Pre dolaska brente i mašine za oblikovanje, za pravljenje jarma bio je potreban najmanje jedan dan; sad – manje od jednog sata.

Za montažu zvona potrebne su teške grede.

Novi drveni zvonici zamenili su stare gvozdene.


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se