• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Kako je nastavnik iz Malezije osnovao sopstvenu stolarsku radionicu

30. januar 2019.

Kako je nastavnik iz Malezije osnovao sopstvenu stolarsku radionicu

Gospodin Mohd Nazmie živi sa svojom porodicom nadomak grada Kota Bharu, u Maleziji. On je nastavnik u školi. I pored tog, on je drvoprerađivač. On daje drugi život drvetu, koje bi inače bilo spaljeno. On pravi i prodaje jednostavne delove nameštaja za prijatelje i lokalne klijente. Zahvaljujući investiciji u Wood-Mizer LT15 brentu, otvorilo mu se novo tržište, samo za njega.

"Predajem engleski jezik u školi 10 godina," kaže Nazmie. "Pre 10 godina, nisam znao ništa o drvetu. Nisam znao ništa o rezanju. Međutim, imao sam malo hrabrosti, malo ljubavi prema drvetu, i tako sam odlučio da uradim nešto povodom toga. Počelo je kao hobi. Nisam ni zamišljao da ću dogurati ovako daleko!"

"U rezanju drveta ima potencijala za dobru zaradu, za odgajanje dece i za život, onakav kakav želite. Ja verujem da, imajući ovu brentu i radeći ovaj posao sa pola radnog vremena, mogu da imam značajne prilive na moju postojeću mesečnu zaradu".

"Moj glavni proizvod je rustični nameštaj. Pravim isto i ploče za stolove. I ponekad režem građu za prijatelje i klijente. Jedan trpezarijski sto mogu da prodam za 3.000-4.000 ringita. I prodao sam više od 10 stolova".

"Na mojoj LT15 režem sve vrste drveta. Volim ovu mašinu, jer mi pomaže da sečem sve. Nakon rezanja na LT15, ravnam i oblikujem talpe na profilirci MP150, koju sam dodao na brentu. Sa dodatkom MP150 mogu da profilišem ili da glačam daske. Nakon toga, ja nemam puno posla - možda samo malo šmirglanja, i zatim pređem bezbojnim lakom i to je to!"

"Sa LT15 mogu sam da radim. Ne moram da zaposlim još jednog radnika, jer sve postignem sam. Ponekad pravim trpezarijske stolove, rustične police, velike krevete, cipelarnike i košnice. Za jednog prijatelja sam napravio preko 50 košnica".

Da bi mogao da reže tembusu drvo, Nazmie koristi DoubleHard testere.

"To je odlično sečivo, jer može da reže sve. DoubleHard su veoma isplative testere zato što režu i meko i tvrdo drvo," kaže Nazmie. "Uvek kad nešto napravim, fotografišem i postavim na moju Facebook stranicu - Tembusu Woodworks. Mnogo ljudi, na taj način, stupi u kontakt sa mnom".

"Hteo bih da posavetujem ljude kojima je ovo san - ako imate san, "odsanjajte ga". Potražite savete od svojih roditelja i svoje supruge. Ali najvažnije je to da li vi to želite ili ne".

"Mora postojati rizik. Ako pre nego što započnete nešto prvo pomislite koji su rizici, nikada nećete uspeti. Tako da, morate misliti pozitivno. Rizik uvek postoji. Ali morate da se fokusirate na svoj put napred".

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se