• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Kako rezati po hladnom vremenu

19. februar 2021.

Kako rezati po hladnom vremenu

Hteli mi to ili ne, zimsko vreme je neizbežno, ali to ne znači da morate “zamrznuti” rezanje. Kako hladnije temperature stižu, a trupci se počinju smrzavati, evo korisnih saveta, podsetnika i odgovora na uobičajena pitanja kako biste se nadmetali s izazovima rezanjq s kojima se suočavaju pilanari u ovo doba godine. Sa odgovarajućom brentom i održavanjem listova tračnih testera u nastavku, možete nastaviti izrezati trupce kao profesionalac  cele zime!

Savjet 1: Smanjite napadni ugao zuba tračne testere
Rezanje smrznutih i delimično smrznutih trupaca ili prizmi može se tretirati poput rezanja tvrdog drveta. Najbolja opcija za smrznuto drvo je list tračne testere Wood-Mizer ”Turbo 7”. Ovaj profil koristi viši zub s dubljim pazuhom koji može izneti piljevinu iz reza, što rezultira s manje piljevine na vašoj drvenoj građi. Tračna testera tip “Turbo 7” dostupna je u verzijama:
     • Veruija “DoubleHARD” - 32x1,14 mm, 38x1,14 mm, 38x1,4 mm
     • “SilverTIP” - 32x1,07 mm, 38x1,14 mm, 38x1,4 mm, 45x1,4 mm, 50x1,4 mm
     • “BiMETAL” - 32x1,07 mm, 38x1,4 mm

Wood-Mizerove tračne testere sa zubom napadnog ugla od 4 i 9 stepeni takođe su dobra opcija za zimske uslove na pilani sa manjim snagama, koje koriste tračne testere širine 32 mm.

Savet 2: Odaberite tračnu testeru manje širine
Uže tračne testere mogu imati manji otpor i produktivnije iznieti smrznutu piljevinu. Isprobajte tračnu testeru širine 32 mm umesto širine 38 mm kad je sve smrznuto  zimi. To može biti posebno važno kod manjih snaga pogonskih motora.

Savet 3: Posebnu pažnju obratite na delimično smrznute trupce
U početnim razdobljima hladnog vremena, možda će biti potrebno više pažnje prilikom piljenja vanjskih piljenica -"okrajaka", jer se trupci lede izvana prema srcu. Kako trupac leži  ledenih temperatura danju i noću, celi  trupac će biti smrznut. U proeće, kako se vreme počinje zagrevati, trupci će se otapati  počevši izvana. Najteže je trupce rezati kada su delimično smrznuti, jer tračna testera  prolazi kroz delimično zaleđen - smrznuti materijal. Rezanje  smrznutih trupaca može se uspešno obaviti, ali obično će biti potrebno malo sporije brzine , kako bi se nadzirao svaki rez i podešavalo razmetanje zuba.

Savjet 4: Nadzirite rad rolki vodilica tračne testere
Često proveravajte rolke vodilice testere i ako su labave, zategnite ih ili ih zamenite. Takođe sprečite da leđa lista tračne testere tare prirubnicu rolke vodilice. Vrlo je važno da rolke vodilice tračne testere budu u ravnini sa listom tračne testere, a ne nagnute prema gore ili prema dole. Pogledajte korisnički priručnik kako biste izvršili potrebne pripreme.

Savet 5: Izmenjujte klinaste remene pogonskog i pomoćnog točka
Povremeno zamenite pogonski i  remen pomoćnog točka, te ih zamenite kad se stanje ili potroše. Ovo takođe sprečava list tračne testere da se tare o metal točka.

Savet 6: Proverite podešenost klizne šipke vodilice rolke tračne testere
Klizmi nosač rolki treba stegnuti i pružati jednak zazor izvučen skroz unutra ili otvorene. To osigurava stabilnost tračne testere pri rezanju.Savet 7: Režite sa odgovarajućom napetosti tračne testere
Optimalna napetost tračne testere neophodna je za rezanje smrznutog drveta. Isprobajte  veću napetost ako je moguće i očitavajte merač naprezanja tračne testere, na kojem vidite stvarnu napetost u listu testere izraženu u PSI (Pound per Square Inch).

Savet 8: Kontrolišite napetost pogonskog remena
Nemojte prviše zatezati ili opuštati zatezanje pogonskog remena motora. Održavajte napetost čvrsto i ne labavo.

Savet 9: Zamenite hidrauličnu tečnost
Ako se hladno rezanje odvija u temperaturnom rasponu ispod -15°C, preporučujemo upoterebu hidraulične tečnosti Mobil Aero HFA. To će vam omogućiti bržu hidrauliku i manje opterećenja za električni sistem vaše brente, prilikom rezanja za vreme hladnijih temperatura. Kada temperature počnu dostizati -15°C i više, preporučujemo povratak na hudruličnu tečnost za sve vremenske uslove. Prilikom menjanja tečnosti proverite jesu li svi hidraulični cilindri u zatvorenom položaju. Ako upotrebljavate hidrauličnu tečnost Mobil DTE 10, ne trebate je menjati, jer deluje dobro u svakom vremenu.
Često postavljana pitanja (FAQ)

P: Koliko dugo treba raditi sa tračnom testereom u toku zimskog rezanja?
O:
Smrznuti trupci mogu se tretirati kao ekstremno tvrdo drvo i može biti potrebno izmeniti je svaka 1-2 sata rezanja ili nakon 6-8 trupaca, zavisno o veličini i vrsti. Bolje je često menjati tračne testere, umesto da je koristite dok se vrhovi zuba ne zatupe. Obavezno koristite predrezač za uklanjanje kore ili uklonite blato, kamenje itd. s kore trupaca pre rezanja. Skladištite trupce iznad zemlje ili transporta a to takođe može pomoći u održavanju trpca čistimm kako biste produžili vek trajanja lista tračne testere.

P: Trebam li i dalje koristiti podmazivanje lista tračne testere u toku zimskog rezanja?
O:
Da! Smrznuti iver ili piljevina zagrejatće se prilikom rezanja, a zatim se ponovno smrznuti na drvenu građu ili tračnu testeru. Uvek je korisno održavati list tračne testere čistim i eliminisati nakupljanje bilo kakovih naslaga na listu testere koje mogu negativno uticati na performanse, trajnost oštrine i celokupni vek savijanja lista tračne testere. Uobičajeni aditivi mogu uključivati vodu, naš dodatak LubeMizer®, Pine-So i biljna ulja. Tečnosti poput otapala vetrobranskog stakla ili antifriza mogu se dodati u spremnik vode da se ne smrzne. Zapamtite, nikada nemojte dodavati zapaljiva ili ekološki škodljiva goriva ili tečnosti.

P: Promeniti nešto prilikom oštrenja tračne testere?
O:
Ne baš! Najvažnije je izbrusiti svež, oštar vrh zuba i i površine napadnog i leđnog ugla. Ne ustručavajte se prebrusiti tračnu testeru dva ili tri puta kako biste naoštrili zub.

P: Trebam li razmetnuti zube svaki put kad ih ponovo izoštrim?
O:
Da, preporučujemo proveru razmeta zuba, nakon svake operacije oštrenja. Tokom rezanja smrznutog drveta preporučuje se i smanjivanje razmeta, u proseku za dve jedinice na lestvici razmetanja.

Zimsko rezanje može biti najzahtjevniji oblik rada vaše brente. Kao i uvek, držite svoju brentu dobro održavanom, pravilno podešnom i pokrivenim, kad je ne koristite. Listovi tračnih testera Wood-Mizer sada su spremniji nego ikad za ove hladnije dane koji su pred nama, a sada ste i vi. Sledite ove savete za rad po hladnom vremenu i lako ćete izrezati smrznute  trupce  cele zimske sezone!

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se