• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Linije za rezanje Wood-Mizer povećavaju produktivnost i smanjuju operativne troškove

7. septembar 2021.

Linije za rezanje Wood-Mizer povećavaju produktivnost i smanjuju operativne troškove

Linije za rezanje Wood-Mizer kombinuju nekoliko mašina za rezanje u jednoj liniji za proizvodnju drveta na efikasniji način. Te su linije dizajnirane i prilagođene svakom kupcu i njegovim specifičnim zahtevima. Mogu se kretati od linije brente “LT70” sa udaljenim upravljanjem do svrsishodne obrade tanke oblovine “SLP1/SLP2” ili do naprednog sistema za rezanje trupaca “TITAN”. Wood-Mizer ima iskusan i posvećen tim inženjera za razvoj različitih linija rezanja koji proizvode više drveta i manje otpada, smanjuju troškove instalacije, rada i održavanja te smanjuju zahteve za radnom snagom.

Pogledajte online prezentaciju pilanskog sistema sa brentom “LT70 HEAVY DUTY” sa stanicom za daljinsko upravljanje, “EG300” višelisni cirkular I okrajčivač i pripadajućom opremom za rukovanje trpcima I građom, uključujući rampu za utovar trupaca, stolza sortiranje i pokretni transportni lanac. Domaćin prezentacije je Adam Kubiak, voditelj industrijske prodaje firme Wood-Mizer, jedan od vrhunskih inženjera  Wood-Mizer.Wood-Mizerova  “LT70”  linija za rezanje

Brenta“LT70 HEAVY-DUTY” spaja najbolje karakteristike dveju dobro poznatih mašina za obradu drveta - glave za rezanje “LT70” i industrijskog postolja za brentu “WM4000”. Kombinuje ove komponente u jednu robustnu jedinicu, Wood-Mizer je razvio efikasnu i brzu mašinu, zadržavajući jeftino održavanje i jednostavnost rada.

"Kupci Wood-Mizera mogu birati između dve vrste glava za rezanje-standardne glave s kapacitetom od maksimalno 95 cm prečnika trupaca i široke glave s maksimalnim kapacitetom rezanja od 105 cm prečnika trupaca", objašnjava Adam Kubiak.

Tračnu testeru pokreće standardni električni motor od 18,5 kW (25 KS) ili po izboru 22 kW (30 KS).

Razmak između rolki za vođenje tračne testere je 73 cm na standardnoj glavi i 86 cm na široj, što znači da maksimalna širina nadvišenja iznad postolja može biti 64 cm odnosno 78 cm. Dva točka prečnika preko 600mm s klinastim remenom,  vrte tračne testere širine 38 mm i dužine  477 cm. Postoje dve vodilice tračnih testera, leva je pokretna (i uparena s jedinicom za čišćenje “LubeMizer”), a desna je fiksna. "Standardna vodilica tračne testere ima rolku koji odbija testeru oko 6 mm, a podržavaju je dva vodeća bloka. Ovo rešenje pruža veliku preciznost tokom rezanja", kaže Adam Kubiak.

"Preporučeni parametri zatezanja tračnih pila navedeni su na nalepnici, pored ručne hidraulične pumpe. Ponekad pilanari previše napinju tračnu testeru kada ne mogu dobiti ravno rezanje. Ne preporučujemo to, jer to utiče na trajnost testere, performanse glave, ležajevi itd. Umesto toga, rukovalac bi trebalo proveriti da li je tetera naoštrena sa ispravnim razmetom zuba ili jesu li vodilica i rolke vodilice tračne testere dobro namešteni", podseća Adam.
Čisti pregled sa kontrolne tačke za daljinsko upravljanje

Brenta “LT70 HEAVY-DUTY” ima stanicu za daljinsko upravljanje smeštenu prikladno na početku linije, što rukovaocu omogućuje jasan pregled procesa rezanja. "Sa leve strane trupca operater vidi stezaljku za trupce i okretač trupaca, a s desne strane vidi vertikalne bočne naslone. Kontrolna stanica postavlja se na prikladnom mestu u blizini brente. Za bolju vidljivost preporučujemo postavljanje upravljačke ploče na uzvišenju", upućuje Adam Kubiak.

Upravljačka ploča ima sledeće upravljačke funkcije:
    1. Prekidač pogona za pomeranje napred -nazad
    2. Potenciometar za podešavanje brzine rezanja
    3. Prekidač pogona za pomak testere gore/dole
    4. Dva gumba za pokretanje i upravljanje predrezačem
    5. Prekidač za pomicanje ruke vodilice rolki tračne testere uže/šire
    6. “SW10” računar za automatsko uzimanje mera.

Kupci mogu odabrati jednu od tri vrste elektroničkih upravljačkih jedinica - “SW10” - “Accuset” ili “PLC” upravljački računar.Glava za rezanje povezana je sa stanicom za upravljanje električnim kablovima u fleksibilnoj stazi na tlu ili u žičanoj zavesi. "Kad imate dodatni prostor u radionici, dobra je ideja da električne kablove postavite na žičanu zavesu s čeličnim stubovima jer u tom slučaju kablovi ostaju čisti od piljevine. Ako se odlučite za fleksibilni stazu na tlu, morate ulagati malo napora za čišćenje kablova nakon svake radne smene", objašnjava Adam.


Robusno postolje

Postolje brente “WM4000” pretvara standardnu brentu “LT70” u industrijsku mašinu. "Glavna četvrtasta čelična cev je ista u svim modelima brente Wood-Mizer od “LT20” do “WM4000”, ali razlika je u dizajnu debljine  cevi", objašnjava Adam. "Ovde je donji deo segmenta postolja vrlo čvrst s debelim čeličnim zidovima. Ovi delovi su podesivi. Oni su u obliku krova, dodatno ukrućeni, a tri vijka podupiru svaki deo kreveta. Ti vijci nisu samo za ojačanje, već i za poravnavanje kreveta. Konstrukcija je dizajnirana za vrlo teške industrijske operacije i gotovo ju je nemoguće fizički oštetiti ", uverava Adam Kubiak.

Industrijski krevet sadrži set hidraulične opreme za lakše rukovanje velikim i teškim trupcima. Postoje dva standardna hidraulična paketa - “AHSH2” i “AHSH4”. Jednostavniji, “AHSH2”, sastoji se od 3 vertikalna bočna naslona, svaki izgrađen na dvostrukoj šipci izrađenoj od visokougljičnog čelika s hromiranim premazom i glavnom stezaljkom na dvostrukoj šipci. Tu je i okretač trupaca i dva valjka za pogon podržana s dva hidraulična cilindra za upravljanje i postavljanje trupaca na krevetu.

"U hidrauličnom pakketu “AHSH4” kupac dobija i skup priteznih stezaljki koje su korisne pri rezanju dugih trupaca. Nakon prvih rezova trupca, uzdužna naprezanja nakupljena u trupcu nisu u ravnoteži te se trupac deformiše. Pomoću ovih stezaljki možete prtegnuti trupac ravno na postolju i rezati materijal ravno ", objašnjava Adam.

“LT70 HEAVY-DUTY” ima sistem za uklanjanje daske sa posebnim hvatačima i lancima za automatsko uklanjanje gotovih dasaka s brente i kratkom transportnom trakom za prenos gotove građe na sljedeću obradu, poput stola za sortiranje u ovom primeru.

 
Oprema za rukovanje trupcima i građom za dalju preradu

Sistem brente “LT70 HEAVY-DUTY” uključuje nekoliko pomoćnih mašina za automatizaciju obrade trupaca:

    • postolje za utovar trupaca
    • sto za razvrstavanje
    • lančani transporter
    • “EG300” višelisni cirkular i okrajčivač

Utovarno postolje izborno je u dve dužine - 3,6 m i 6 m, te u dve širine - 1,55 m i 3,8 m. "Utovarno postolje može biti opremljeno s 2 ili 3 transportna lanca za pomak trupaca ili kratke građe nepravilnog oblika", kaže Adam Kubiak.

Sto za sortiranje sastoji se od modula dužine 3 metra s mogućnošću produženja do 9 m. Svaki modul ima snažne valjke za transport materijala napred i poprečne lance za usmeravanje materijala na levu ili desnu stranu. Ova konfiguracija ima gravitacioni klizač s desne strane i lančani transporter za građu s brente do ivice s leve strane. Dug je 2,4 m s tri lanca, ali Wood-Mizer ga može redizajnirati prema potrebama kupaca.

Na kraju linije nalazi se višelisni cirkular i okrajčivač “EG300”. Ova mašina se izrađuje  s dve vrste elektromotora - 15 kW (20 KS) i 18 kW (25 KS). Može obrađivati piljenice do 60 mm debljine. Ima dve kružne testere; jedna pokretnai jedna fiksna i opremljena laserskim pokazivačima pravca za bolju vizuelnu kontrolu procesa krajčenja. Moguće je dodati do 5 testera na vratilo I koristi mašinu kao višelisni cirkular.
Kako funkcioniše linija brente “LT70 HEAVY-DUTY”?

Proces započinje utovarom trupaca na potolje brente pomoću postolja za trupce. Nakon što je trupac na postolju, rukovalac koristi hidraulični okretač trupaca i valjke za optimalno pozicioniranje za početni rez. Tada operater aktivira tračnu testeru i predrezač. Nakon propiljivanja, piljenica se polugom sa pomičnim prstima i lancima za skidanje piljnice pomiče unatrag do kratke transportne trake. Automatski prenosi piljenicu do stola za sortiranje, a odatle se usmerava na desnu stranu, na gravitacijske kliznike. Postupak se ponavlja za sljedeći rez, ali neobrađena piljnica ide na levu stranu, do ulaza na okrajčivač “EG300”. Operater može lako okrajčati svaki piljnicu određene širine, jer “EG300” ima laserski liniju-vodilicu.

Kupci mogu dodatno nadograditi ovu pilansku linije dodavanjem više jedinica, na primjer, dodavanjem lančanog transportera koji prenosi piljnice od stola za sortiranje desno do “MR200” dvosovinske paralice, radi daljnjeg povećanja produktivnosti.


***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se