• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Mobilna brenta u planinama Francuske: rezanje u bilo koje godišnje doba!

22. februar 2023.

Mobilna brenta u planinama Francuske: rezanje u bilo koje godišnje doba!

Sa Wood-Mizer “LT70” mobilnom brentom, francuski pilanar Serge Jourdan, raspiljuje lokalne trupce za stolare, izrađuje  po narudžbi i dostupan je u bilo kom trenutku za pomoć drugim korisnicima brenti Wood-Mizer, u dolini Haut-Verdon u Beauvezeru.

“Zovem se Serge Jourdan. Posedujem mobilnu brentu u dolini Haut-Verdon u Beauvaisu, u francuskim Alpama. Zašto sam odabrao brentu “LT70”? Jer se  lako pokreće. Radim u planinskom području, a kada idem planinskim prevojima i šumskim stazama na 2400 m nadmorske visine, uvek sam u stanju upravljati svojom brentom. Ova mašina radi gotovo svaki dan u godini!”

Serge radi sa drvetom od svoje 16. godine, počeo je kao sezonski drvoseča u dolini. Oduvek je želeo da radi u šumi, zbog čega je završio školu sa višom stručnom spremom za šumarsku proizvodnju. Godine 1993. pokrenuo je firmu  za obradu i seču drveta, ali je zbog sve manjih plata za te poslove odlučio svoju delatnost proširiti na pilanu. “Ranije sam kratko radio u lokalnoj stacionarnoj pilani, ali sam ubrzo shvatio da je ovaj posao previše složen da bi se mogao postaviti i voditi fleksibilno za kupce. Godine 2000. bio sam prvi mobilni pilanar po ugovoru u tom području sa rastućom klijentelom u mom dosijeu,” priseća se Serge Jourdan.

Iako je bio pionir u mobilnom rezanju u regiji doline Haut-Verdon, Serge je trebao da uveri lokalce da poveruju u stvarnu vrednost njihovih drva. Desetine su ljudi tvrdili da lokalno drvo nije dovoljno dobro za gradnju kuća, iako su neke stare seoske kuće sada stare 300 godina i još uvek izgledaju solidno. "Ovih dana to više nije problem", kaže Serge. „Svi moji kupci mogu se podeliti u dve grupe – oni koji dolaze u moje skladište i traže kvalitetno drvo ariša iz lokalnih izvora i oni koji naručuju moju mobilnu brentu na mesta, gdje drugi pilari ne mogu doći.“Mobilna brenta “LT70” u planinama

Sergeov uspeh ne bi bio moguć bez efikasnog, pouzdanog i, što je najvažnije, mobilnog alata za rezanje. Mobilna brenta “LT70” je druga Wood-Mizerova mašina koju poseduje. Svoj pilanski posao započeo je sa  polovnom brentom “LT40” iz  2000. godine i prodao ju je sa oko 6800 radnih sati. “Morao sam promijeniti svoju staru“LT40” u malo veću. Prečnici rezanja “LT40” i “LT70” su slični, ali sa “LT70” mogu raditi brže. Odlučio sam se za pilanu “LT70” jer sam svoju “LT40” zapamtio kao izdržljivu, koja je bia jednostavana za korištenje i održavanje, sa samo nekim delovima podložnim habanju koje je trebalo redovno menjati.”

Wood-Mizerova “LT70” je pouzdana brenta koja se nosi sa izazovima mobilne brente u planinama. „Kada sam kod kupaca u planinama, mogu raditi na  “LT70” čak i kad pada kiša. Ponekad može potrajati dosta vremena, da se mašina postavi na neravno i vlažno tlo, ali na kraju uvek obavim posao,” kaže Serge. "Preporučio bih brentu “LT70” drugim pilarima jer je jednostavna za korištenje i kretanje, posebno sa krevetom M-veličine (6,5 m dužine), što je najbolji izbor za teške planinske prijevoje i šumske staze."

“Sećam se jedne pokretne brente, koja je svoje kupce opskrbljivala dugim krovnim gredama, koje bi vukao za sobom vojnim kamionom. Jednog me dana nazvao da mu pomognem u dolasku do nekih njegovih kupaca jer nije mogao proći tako što bi prošao teškim stazama i nekim planinskim prevojima. Za dolazak do tih kupaca trebalo bi mu više od 3 sata, dok je za moj automobil, sa “LT70” vučenim iza, to bio samo 1 sat vožnje. Bilo mi je drago što sam mu mogao pomoći!”


Najbolja investicija u Wood-Mizeru opremu

Osim mobilne brente “LT70”, Serge poseduje drugu Wood-Mizer opremu kako bi bio potpuno nezavisan preduzetnik. Kao dopunu ovoj mašini, kupio je nastavke postolja, koji mu omogućuju rezanje čak i do 12 m dugih trupaca. U Sergeovoj radionici nalazi se i Wood-Mizer oprema za održavanje listova testera  – dve oštrilice, uređaj za razmetanje zuba i Wood-Mizerova 4-strana blanjalica/glodalica za izradu gotovih proizvoda od drva. Osim toga, poseduje i sušaru za sušenje drva.

"Kombinacija 4-strane blanje/profilirke i sušare za građu, bila je dobra investicija", objašnjava Serge. “Nakon raspiljivanja trupaca u građu, uvek ostane nešto dasaka od stolarskih narudžbi. Prodaja ovih dasaka na veliko nije išla dobro, pa sam razmišljao o sušenju drva i prodaji kao gotovih proizvoda od drva. Kupio sam sušaru za građu, koja se temelji na 6 m dugom spremniku sa kontrolisanom temperaturom, blanjalici za izradu obloga ili podova od ariša i prilično širokim konstrukcijskim okvirima.”

List tračne testere za svaku vrstu drveta


Pre kupovine Wood-Mizer mobilne brente, Serge je neko vreme radio u lokalnoj stacionarnoj pilani i stekao mnogo iskustva u održavanju listova. “Uvek sam sve brusio. Pre nego što sam kupio svoju mobilnu brentu, prošao sam ubrzani kurs oštrenja velikih vertikalnih listova tračne testere, što mi je kasnije dobro poslužilo kada je došlo do oštrenja vlastitih listova brente Wood-Mizer.”

U svojoj radionici ima dve oštrilice – jedna je pripremljena za profil 10/30, koji najčešće koristi, a drugi za 13/29 ili 4/32, zavisno o potrebama. Serge uvek drži tri profila u svojoj radioni za oštrenje. Profil 4/32 koristi za rezanje suvog i tvrdog drveta, a 13/29 za meko drvo, za neke borove ili ariš. “Imam dve vrste profila zuba: 10/30 – za standardni list testere i listove sa vrhom Stellite. Uvek koristim standardni list  ako nisam siguran u vezi sa trupcem ili ima li čavala ili metalnih krhotina. U suprotnom, koristim list  sa Stellite vrhom,” objašnjava Serge.

Znanje o primeni prikladnog tipa oštrice brente za određenu vrstu drveta omogućuje Sergeu da obradi različite vrste drveta, dostupna u dolini Haut-Verdon. U dnu doline ima malo belog bora, dok je više gore ariš, koji je Sergeova omiljena vrsta drveta. Dalje, niz dolinu je alepski bor, koji postaje sve popularniji u građevinarstvu. Uz reku ima i nešto listopadnog drveća, poput hrasta i jasena. Oko Mont Ventouxa može naići na retke vrste – čempres i cedar. “Tokom protekle 22 godine sigurno sam rezao gotovo sve vrste drveta, čak i stabla koja ne rastu u Francuskoj. Rezao sam rusku maslinu, Judino drvo, šimšir, krušku i kajsiju…, sa svojom brentom LT70 i odgovarajućim Wood-Mizerovim listom testere, mogu rezati svaku vrstu drveta!” tvrdi Serge.
Proširena služba za korisnike Wood Mizer brenti


Serge Jourdan je stekao svoju reputaciju u dolini ne samo snabdevanjem vrhunskim drvetom za lokalne stolare ili ugovorenom brentom na teško dostupnim planinskim mestima, već i isporukom ostalim korisnicima Wood-Mizer ovih brenti najboljom podrškom za korisnike. Osim što uspešno vodi svoje pilansko preduzeće, više od 22 godine je i zastupnik Wood-Mizera. Njegove odgovornosti uključuju pružanje tehničke podrške, izvođenje popravaka i instalacijskih radova, obuku novih korisnika brente te predstavljanje  Wood-Mizer na raznim izložbama i sajmovima.

“Uvek sam nastojao odgovoriti svojim klijentima što je više moguće. Ponekad sam sa mušterijom telefonski popravljao brentu, na licu mesta. Mogućnost pružanja hitne korisničke podrške predstavlja značajnu prednost. Dobro znam kakav je osećaj kada si u novembru u planinama na ugovorenoj pilani, a iz dana u dan padne oko 50-60 cm snega. Bez rezervnog dela koji vam je potreban za vašu pokvarenu hidrauliku, verojatno nećete preživeti još jedan dan pilane,” objašnjava Serge.

***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se