• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

NORVEŠKO PREDUZEĆE ZA PRERADU TRUPACA OBNOVILO PROIZVODNU LINIJU WOOD-MIZER BRENTOM LT70

1. avgust 2019.

NORVEŠKO PREDUZEĆE ZA PRERADU TRUPACA OBNOVILO PROIZVODNU LINIJU WOOD-MIZER BRENTOM LT70

Ova norveška firma sve radi pomoću Wood-Mizer brente LT70 – od udobnih brvnara na jezeru do luksuznih kuća za odmor.

“Simostranda Stav&Laft” preduzeće za izgradnju drvnih konstrukcija smeštena je izvan Osla. Preduzećem upravlja Sveinung Bergen i Einar Holm, koji su  22 godine partneri u poslu.

Einar je kao dečak gradio brvnare u šumi iza svoje kuće. Kaže, da je rođen za taj posao. Sveinung je radio sa kamionima i drugim mašinama pre nego što su počeli raditi zajedno na izgradnji kuća. Voli  kad su mu ruke zaposlene.

Oni su se specijalizovali za izgradnju drvenih kuća za svoje klijente, nudeći im kompletno rešenje od dizajna do instalacije solarnih panela na krovovima  “zelenih” domova.

Imaju svoje podizvođače za sve električne i vodovodne radove, tako da njihovi klijenti ne moraju tražiti druge izvođače. “Simostranda Stav&Laft”  nudi sveobuhvatno rešenje izgradnje kuća u kombinaciji sa dugogodišnjim iskustvom i kvalitetom.

“Drvene kuće imaju bogatu i dugu tradiciju u Norveškoj. One dišu i zdravije su. Od doba vikinga do 19. veka, to je bio dominantan način izgradnje kuća u Norveškoj. Tehnike koje su primenjivane do danas su uglavnom iste, jer pružaju čvrste i lepe građevine. Čvrsto verujemo u očuvanje norveške tradicije izgradnje domova.”“Naša filozofija je, da naši proizvodi treba da budu jedinstveni i čvrsti. Sa sopstvenom brentom režemo sve što koristimo. Svi paneli i podovi su ručno rađeni, a izrađujemo takođe i jedinstvene interijere. To znači da smo uvek sigurni u kvalitet naših usluga i proizvoda.”

Trupce nabavljaju iz lokalnih šuma i režu ih u dugačke grede na novoj brenti Wood-Mizer LT70. Grede se zatim ostavljaju na prirodnom sušenju  dve godine, kako bi uvek imali dostupan materijal za naredne projekte. Kada se projekat pripremi, biraju iz asortimana osušene građe i ponovo režu na potrebne dimenzije.


Građa se reže kako bi se usekli potrebni spojevi, a celi projekat se sklapa u radionici. Različite vrste motornih testera služe za osiguranje spojeva, kako bi ih tačno mogli uklopiti, a nekada se čak i ručno doteruju sekirom. Zatim se projekat rastavlja, utovari se na prikolicu i vozi do mesta montaže.

Ovakva drvena građa nije komercijalizovana. Einar i Sveinung režu po meri svaki komad za određeni projekat.

“Brentu koristimo za izradu gotovo svakog komada građe – za podove, krov, grede, i oblikovanje trupaca.”
Imaju i brentu LT40 koju su kupili 1991. godine, a prošle godine su svoje mašine  obogatili sa novom brentom LT70, sa bržom hidraulikom. Brenta je prilagođena njihovim potrebama, sa izuzetno dugim postoljem. Dva hidraulična obrtača sa dvosmernim lancima okreću i nameštaju čak i najduže trupce, a hidraulični pokretni valjak  može pomerati trupce napred-nazad na postolju. Sa ovakvok konfiguracijom brente režu trupce dužine i do 12m.“Bili smo zaista zadovoljni  starom brentom pa smo se odlučili  za kupovinu još jednog Wood-Mizer proizvoda zbog podrške, koju preduzeće Wood-Mizer nudi u Norveškoj. Kadgod nam zatreba, podrška je dostupna.”

“Wood-Mizer je dobro rešenje za Norvežane, jer ima puno privrednika. Brente su sigurne i jednostavne za upotrebu.”

Autor: Jacob Mooney
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se