• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Oštrilice za tračne testere Wood-Mizer - vrhunski alati za održavanje lista testera

8. jul 2021.

Oštrilice za tračne testere Wood-Mizer - vrhunski alati za održavanje lista testera

Svakoj tračnoj testeri potrebno je pravilno održavanje, kako bi efikasno i precizno rezala. U procesu rezanja i najbolja tračna testera pre ili kasnije će se istupiti, a vrhovi zuba će smanjiti sposobnost efikasnost rezanja, a zubi će izgubiti pravilan oblik. Postoji način da se to poboljša - morate naoštriti tračne testere pomoću specijalizovane mašine, brusnog kamena i mineralnog ulja za brušenje. Nakon oštrenja trebate razmetnuti zube tračne testere I time pripremite list tračne testere za rezanje.

Listovi tračnih testera Wood-Mizera, pružaju visoke performanse i trajnost po razumnim cenama. Uz to, Wood-Mizer nudi niz mašina i pribora za održavanje tračnih testera, na primer, oštrilice tračnih testrera, razmetači zuba, merači, CBN kamenje i ulje za brušenje.

Jedan od bitnih alata za održavanje lista testere je oštrilica, koja će vratiti oštre vrhove zuba i njihov ispravan profil. Wood-Mizer u svojoj ponudi ima nekoliko oštrilica za tračne testere - pristupačan model “BMS250” i napredniji “BMS500” ili “BMS600”. Iako imaju drugačiji dizajn, dele neke zajedničke karakteristike - svi oni koriste profilisane brusne ploče od CBN-a i imaju brusnu glavu postavljenu pod uglom, osiguravajući najbolje podudaranje i usklađenost CBN brusa s profilom zuba tračne testere.CBN tehnologija brušenja

Wood-Mizer preporučuje upotrebu tehnologije brušenja “CBN”, koja koristi super abrazivni materijal, Kockasti oblik Bor-Nitrida, za najbolje rezultate brušenja. Zrna “CBN” žilava su koliko i najtvrđi materijal na zemlji - dijamant. Oni se u brušenju ponašaju mnogo bolje od konvencionalnih brusnih ploča od aluminijevog oksida ili silicij-karbida, jer se ne otupljuju brzo i ne pregrijavanju materijal. “CBN” kamen ima profil koji se tačno podudara s geometrijom zuba tračne testere. Wood-Mizer nudi tračne testere sa nekoliko različitih profila zuba, a za svaki profil zuba tračne testere postoji namenski “CBN” profil. Ako odaberete neprikladan “CBN” profil, to uzrokuje oštećenje brusnog kamena, deformaciju profila zuba tračne testere ili čak lomljenje glave za brušenje na oštrilici.

“CBN” tehnologiji brušenja potrebno je mineralno ulje za hlađenje i čišćenje. Wood-Mizer preporučuje upotrebu mineralnih ulja tehničkih specifikacija ACP1 ili ACP2 za efikasno pročišćavanje abrazivne strukture brusnog kamena i hlađenje površina, koje se zagrevavaju u procesu brušenja. To pomaže u dugotrajnoj upotrebi brusnog kamena “CBN”, s najboljim performansama u radu.

Karakteristike brusilica za tračne testere Wood Mizer

Asortiman oštrilica za oštrenje tračnih testera Wood-Mizer započinje sa “BMS250”, visokokvalitetnom, automatskom oštrilicom za tračne testere dizajniranim za redovno i pouzdano održavanje tračneih testera u profesionalnom poslu proizvodnje rezane građe. “BMS250”, suprotno svojoj jednostavnijoj inačici - “BMS200”, ima poklopac oštrilice koji štiti unutrašnji mehanizam i upravljačku ploču integrisanu u električnoj kutiji. Oštrilicu pokreće električni motor snage 0,18 kW (230 V), koji okreće brusni kamen prečnika 127 mm do 2700 o/min. Oštri listove testera širine 25-50 mm što je efikasno moguće zahvaljujući takvim karakteristikama kao što su automatsko isključivanje, promenjiva brzina pomeranja, ispusni otvor i ulošci brisača ulja. Postavljenje tračne testere na mašinu i postupak podešavanja dubine brušenja i pomicanja potiskivača, izravni su i bez napora. Wood-Mizer preporučuje da testere prolaze kroz mašiniu u 2-3 ciklusa za najbolje rezultate naoštravanja, što obično traje manje od 4-5 minuta.

Još dve oštrilice iz ponude Wood-Mizera su “BMS500” i “BMS600”. Njihov dizajn udovoljava zahtevima visokoproizvodnih pilana, koje kontinuirano oštre svoje tračne testere. Oba  modela su kompatibilna s brusnim kamenom prečnika 203 mm, a napaja ih elektromotor snage 0,75 kW (400V), koji radi na 4280 o / min. Za poboljšanu efikasnost naoštravanja, “BMS500” i “BMS600” imaju automatski alat za uklanjanje srha, automatsko isključivanje s brojačem nabrušenih zuba i lako dostupnu upravljačku ploču. Oštrenje lista testere širine 25-75 mm s razmakom zuba od 13-29 mm, obično traje 3-4 minute pojedinog ciklusa. “BMS600” razlikuje se od “BMS500” efikasnijom uljnom pumpom, većim rezerovoarom za ulje i nadograđenim mlaznicama za nanošenje ulja.

Saveti i preporuke za oštrenje tračne testere

Pre početka oštrenja tračne testere, proverite jeste li za to pripremili list testere i mašinu. Sledite ove preporuke:

1. Naoštrite tračne testere koje su očišćene od smole, soka, ulja ili nečistoće, kako bi postupak bio što efikasniji i neće stvarati dodatna habanja na mašini.
    2. Podesite dubinu brušenja i pomeranje potiskivača pre svakog ciklusa oštrenja.
    3. Upotrebite “CBN” kamen s profilom koji odgovara geometriji zuba oštrice. Ne pokušavajte promeniti kut glave za brušenje koji je fabrički zadan prema zadanim podešavanjima. Redovno čistite “CBN” kamen četkom.
    4. Koristite mineralno ulje za ispiranje tehničke specifikacije ACP-1 ili ACP-2. za hlađenje tračenih testera i sprečavanje začepljenja abrazivne strukture “CBN”. Redovno ga menjajte i koristite ispuh kako biste izbegli udisanje isparenja od brušenja.
    5. Pregledajte stezaljke tračne testere, proverite stanje potiskivača koji pomiče zub po zub tračne testere, očistite mlaznice za nanošenje ulja, uklonite metalnu bruševinu sa magneta umočenih u ulje, proverite i na vreme zamenite sve pokretne delove mašine.
    6. Svoje oštrilice čuvajte u čistom i suvom okruženju. Na kraju radne smene uklonite prljavštinu, piljevinu, iverje i ostale ostatke.
    7. Sigurnost na prvom mestu! Koristite rukavice za rukovanje oštrim predmetima, zaštitne naočare za zaštitu očiju i čepiće za uši za blokiranje štetne buke. Pročitajte korisnička uputstva i sledite upute proizvođača.

Sledite ove savete i uživajte u dugom i zadovoljavajućem radu oštrilica tračnih testera Wood-Mizera, koji će vam pomoći održavati listove tračnih testera na visokom nivou.


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se