• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

17. novembar 2021.

Obrada drveta sa Wood-Mizer mašinom u ŠvedskojSvaki put kad švedski preduzetnik David Virén obradi dasku sa svojom Wood-Mizer blanjalicom/profilirkom, oseća se kao da je naučio još jednu lekciju o drvetu. "Rad s drvetom je više od samog posla. To je proces učenja od kojeg možete dobiti veliko zadovoljstvo", objašnjava.

"Najbolja stvar u radu s drvetom je to što se nikad ne osposobite do kraja. Uvek imate nekih problema čak i ako radite dugo. Recimo da pravite poseban profil za svog kupca, ali nikad ne znate je li to ispasti će dobro. Kad dobiješ ono što si hteo, to je prekrasan osjećaj", kaže David.

Njegova firma “Woodab” iz Torsåkera, malog sela u središnjoj švedskoj pokrajini Gästrikland - mala je porodična firma sa samo dva radnika, ocem i sinom, koji su otvoreni za istraživanje više o obradi drveta. "Podela poslova u mojoj firmi je jednostavna. Moj tata upravlja brentom “LT70”, a ja radim sa horizontalnom brentom  “HR115” i četverostranom blanjalicom/profilirkom “MP360", kaže David. S “LT70” raspiljujeno trupce i pripremamo elemente za dalju obradu na “HR115” i “MP360”. Proizvodimo zalihe drvne građe, kako bismo mogli ispuniti svaku želju kupaca za drvetom".
David svoju strast prema drvetu duguje svom ocu Larsu, koji je u to vreme upravljao brentom Wood-Mizer “LT40”. Lars je iskusan pilanar, koji u drvnoj industriji radi više od 25 godina. Sada uživa u radu sa svojom brentom “LT70”, ceni blizinu prirode i svežeg vazduha, iako mu piljevina prekriva jaknu, a ruke su mu prljave od smolom veći deo dana.

Lars je svoju staru brentu “LT40” nadogradio sa većom brentom “LT70” pre samo nekoliko godina. Priznaje, da je s novom brentom “LT70” njegov rad postigao više brzine i efikasnosti, uz udobnost operatera i preciznost rezanja. Prethodni model ”LT40” pokazao se kao pouzdana mašina, koja je Larsu omogućila dugotrajno vođenje pilanskog posla. "Moj otac je kupio “LT40” za korištenje u našoj šumi. Međutim, dobijao je toliko zahteva, da ju je na kraju odlučio koristiti komercijalno i prodavati drvnu građu lokalnim kupcima. Sa “LT40” je imao puno radno vreme", prisjeća se David. "Moj tata je odlučio preći na “LT70” zbog sve veće potražnje za drvetom. Brenta “LT70” ima hidraulične funkcije rukovanja trupcima, automatsku kontrolu debljine piljenice i nudi više snage i brzine za proizvodnju više drvne građe za kupce. Ova nadogradnja je bila neophodna."

Za Davida je avantura s drvetom započela 1998. godine kada je dobio svoj prvi posao kao operater na velikoj mašini za blanjanje. Godine 2019. odlučio je postati preduzetnik i otvorio svoju firmu za obradu drveta, kako bi se pridružio očevom pilanskom poslu. "Želeo sam dovršiti tatinu proizvodnju s konačnim proizvodima koje mogu napraviti na svojim mašinama „HR115” i MP360", kaže David. Prvi meseci njegovog vlastitog posla Davidu ipak nisu išli lako. "Najveća stvar u pokretanju moje tvrtke bila je skočiti iz starog života uz stalnu pltu u užurbani svet vođenja vlastite firme. Prelaz mi je bio težak", kaže David.

"Danas mi je puno lakše voditi posao, jer sam naučio kako iskoristiti potencijal Wood-Mizer mašina."
Na pitanje koja mašina igra ključnu ulogu u poslovanju, David  odgovara - "Definitivno najvažnijia je “LT70”! Brzina, snaga, preciznost, udobnost korištenja s kompjutrizovanim mernim sistemom, jednostavan za rukovanje - to se tačno podudara s našim poslom potreba." Nakon što je građa spremna, David koristi ponovno vodoravnu  “HR115” za ispiljivanjje dasaka i greda kao još jedan proizvodni korak.Odabrao sam tu mašinu kako bih ocu uštedeo vreme, kako se on ne bi morao gubiti vreme na izradu nadstrešnica i dasaka s pilanom. Može se usredotočiti samo na raspiljibanje velikih trupaca i izradu veće građe za daljnje raspiljivanje na  “HR115”. To na sjajan način povećava efikasnost proizvodnje“, objašnjava David. U poslednjoj fazi proizvodnje, David koristi blanjalicu/profilirku “MP360” za izradu oblanjane građe za konačne proizvode za kupce.

"Kao što možete videti, sastavili smo malu proizvodnu liniju koja uključuje tri Wood-Mizer mašine. Počinjemo s raspiljivanjem trupaca - to je zadatak mog oca, zatim pripremam manje daske i grede za nadstrešnice na horizontalnoj mašini i na kraju pripremam oblanjane i profilirane proizvode kao što su seoski pod, bočni ormarići, okviri i još mnogo toga, uz “MP360", kaže David.

U Švedskoj drvoprerađivačka industrija ima vodeću poziciju u ekonomiji. Šume pokrivaju dve trećine površine, a Šveđani su dugo u obradi drva. Stranac koji putuje po celoj zemlji može lako promatrati kuće i drvene zgrade koje su lepo uklopljene u šumi ili na obalama jezera. Za ove izvanredne konstrukcije potreban je građevinski materijal koji je prijateljski nastrojen prema prirodi i ljudima, lako dostupan i relativno jednostavan za rad. "Osim redovnih narudžbi građevinske građe, naši me kupci mole da pripremim građu za restauraciju njihovih kuća i objekata. Potrebne su im prilagođene pilljenice  i građa, sa specifičnim profilima, kako bi dobili isti stil za popravak svojih originalnih kuća", objašnjava David. "Posao restauracije je velik. Ljudi ne žele bacati ili bacati staro drvo, oni žele imati svoje kuće netaknute. S “MP360” mogu ponuditi svaki mogući profil za svoje kupce. Drago mi je da je potražnja za takve radove po narudžbi stalno u rastu."David i njegov otac shvataju koliko je važno razvijati dobre poslovne odnose, jer sarađuju sa svojim kupcima. Ipak, s druge strane, oslanjaju se i na uslugu lokalnog distributera Wood-Mizera – Mekwood AB. "Izvrsna je usluga i podrška. Dobro je što imamo Kjella Larssona (lokalnog trgovca) na samo jedan telefonski poziv, jer kada upravljate pilanom, uvek postoji nešto što možete trebati - rezervni delovi, ulje, tračne testere ili tehnički savet. Brzo usluga i komunikacija su bitni", objašnjava David.

David svaki dan uživa u radu i učenju o drvetu, a ne prestaje razmišljati o budućnosti svoje radionice. "Želio bih nadograditi svoju blanjalicu/profilirku na “MP365”, onu s pet reznih glava, kako bih mogao napraviti još složenije profile samo jednim prolazom kroz mašinu. Mislim da ću sa “MP365”, biti u mogućnosti napraviti složenije narudžbe za naše kupce!" navodi dalje David.
Više informacija: https://www.instagram.com/wood_ab79/


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se