• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Održivo upravljanje šumama za lokalne zajednice u Italiji

3. maj 2022.

Održivo upravljanje šumama za lokalne zajednice u Italiji

Posljednjih 20 godina šumarski konzorcijum “Alta Val di Suza” iz Torina, Italija, oslanjao se na Wood-Mizer brente, kako bi postigao dva cilja : održivog upravljanje šumama – zaštitu okoline i efikasno korišćenje sirovog drveta.

Autor: Martina Valentini
Video: Matteo Berlenga


„Šume kojima se dobro upravlja  važan su deo lokalne privrede“, kaže Alberto Dotta, direktor šumarskog konzorcijuma. U svetu koji je sve više pogođen klimatskim promenama i sve češćim prirodnim katastrofama, pravilno upravljanje šumama više nije samo koncept.
 


Konzorcijum, osnovan 1953. godine, upravlja šumskim zemljištem 14 opština u “Alta Val di Suza”, koja se prostire na preko 18 hiljada hektara. Održivo upravljanje uključuje planiranje i zaštitu šuma, do upravljanja šumama do održavanja staza. Među najhitnijim izazovima, koji su se pojavili posljednjih godina, je prevencija prirodnih katastrofa. Konzorcijum radi na smanjenju rizika povezanih sa poplavama, klizištima, lavinama i požarima. U dolini prirodnih krajolika i ljudskih naselja, zdravlje šuma smreke, bora i ariša, usko je povezano s kvalitetom života lokalnih zajednica."Uz dobro upravljanje šumama, njegove funkcije - od proizvodnje drveta do očuvanja biološke raznolikosti - ostaju održive tokom vremena", objašnjava Dotta. "Sada radimo sa sveučilištem u Torinu na pilot lokaciji, kako bismo odredili najbolje mere za sprečavanje požara." Jedno od zanimljivijih rešenja je smanjenje veličine biomase. “Smanjenjem biomase za 30-40% možemo promeniti karakteristike požara i tako ukrotiti plamen uz saobraćajnice, koji će postati prave vatrogasne linije”, nastavlja. Načelo prevencije požara ostaje odlučujuće od koristi šuma i lokalnog stanovništva.Početkom 2000-te, konzorcijum je pretvoren u firmu za optimizaciju korištenja drvne građe, za uređenje gradilišta, mostove i izgradnju infrastrukture.

„Tokom tog vremena investirali smo u mašine za obradu drveta, počevši od horizontalne brente Wood-Mizer LT20“, objašnjava Dotta. "Ova mašina nastavlja raditi, pretvarajući trupce u građu i olakšava nam održavanje mostova, šetališta i ograda."
Glavna prednost  Wood-Mizerove pilanske tehnologije, - prema rečima direktora konzorcijuma, jeste fleksibilnost. Brenta LT20 dizajnirana je za ispiljavanje trupaca prečnika do 80 centimetara, dužine gotovo osam i po metara, a opremljena je I  računarom “Setwork” za nameštanje lista testere za potrebnu debljinu piljenice. “Prednosti ove brente su brojne“, dodaje Dotta. "Mala, manevarska i zgodna brenta, dobro radi i na mobilnim gradilištima i statički u našem glavnom pogonu za preradu drveta. Ukratko, Wood-Mizer se, tokom godina pokazao svestranim i pouzdanim."

U biti, efikasno korištenje sirove drvne mase, znači stvaranje više mogućnosti za sektor i njegove radnike. “Drva otkupljujemo po cenama od 25 do 30 eura, koje nakon obrade drveta mogu porasti i do 600 eura po kubiku”, objašnjava Dotta. Danas, konzorcijum zapošljava više od dvadeset radnika. Početkom 1990-ih, bilo ih je samo četvoro.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se