• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Osmougaona kuća: više prostora - manje troškova za grejanje

7. april 2021.

Osmougaona kuća: više prostora - manje troškova za grejanje

Ko od nas nema snove o kući za odmor, letnji vikend, lovačku kolibu ili planinarskog doma za zimske sportove? To je tako divno  vratiti se kući nakon skijanja i sediti pri otvorenoj vatri! Ovo je mesto za pobeći od svakodnevne rutine i provesti vreme u ugodnom opuštanju.

Iznenađujuće je da misli o zadovljnom opuštanju, teraju nas da radimo više! Nakon nekog vremena čovek ipak iziđe iz maštanja i počne graditi kuću svojih snova.

John Ujanen je takođe imao san. No, za razliku od ljudi koji bi bili u potpunosti zadovoljni u kući sa četiri zida i krovom, hteo je nešto više: osmougaonu kuću, sastavljenu od topole.


Osmougao

Ideja osmougaonog dizajna nije nova: možemo videti uzorke osmougaonih crkvi i hramova, ne samo u Evropi, nego i u Aziji gde je znamenka/broj 8,  povezan s beskonačnosti, tj  besmrtnosti.

Međutim stvarna popularnost  osmougaonih kuća počela je u Americi sredinom XIX veka. To se povezuje s imenom naučnika i predavača Orsona Fowlera, koji je izgradio takvu kuću za svoju porodicu i nazvao je “Octagon”, a nakon toga je napisao knjigu "Osmougaona kuća-dom za sve, ili novi, jeftini, zgodni, i superiorni način izgradnje". Knjiga je štampana prvi put u 1848. godini, a u sledećoj polovini veka, osmougaoni dizajn došao je modu, I to ne samo sa estetskih stajališta.

Kao što se može videti na slici, u u poređenju s četvorougaonom, osmougaona kuća obuhvata oko 20% dodatnog prostora s istim opseegom. To znači da s istom površinom kuća ima od više stambenog prostora a treba manje grejanje po kvadratnom metru. Fowler je izračunao da osmougaonu kuću  je jeftinije izgraditi, a omogućuje dodatni stambeni prostor, dobija više prirodnog svetla, lakše je zagrevanje, a ostaje hladnija leti. Te prednosti  proizlaze iz geometrije osmougla: oblik obuhvata prostor efikasno, a pri tome umanjuje spoljnu površinu i time gubitak topline. Osmougao je najbliži prilagodbi krugu,  koji je zapravo najefikasniji oblik, ali teško izgraditi i pronaći odgovarajući namještaj koji treba staviti unutar kugle."U početku, bilo je samo osmougaoni san"

Pa, John Ujanen je sanjao, sanjao i ... izgradio ono što je želeo. Njegova osmougaona kućica, oko 120 kvadratnih metara po veličini, stoji u središtu malog ostrva na prekrasnom jezeru, čiji je on vlasnik s neposrednom okolinom. Kućica nije naročito visoka, ali čak i tako, njen jedinstveni položaj i velika dojmljivost čini je da izgleda poput svetionika ili osmatračnice, koja kontroliše susedno more u svim smerovima.

Kuća je građena iz raspolovljenih trupaca topole. Ovaj tip konstrukcije je široko popularan u Finskoj. Trupci se režu na pola te povezuju I ojačavanju  takozvanom 'Norveškom bravom ". Drvena kuća iz polovine trupca izgledaju tako snažno i tako lepo, i ne trebaju biti pokrivane spoljnom oplatom.Obično su polovine izrađene su od severnog bora, ali John je odlučio da bi je izgradi iz vlastitih toplovih trupaca, a to je izvrsno drvo svetlo žute boje sa zelenkastim nijansama, pouzdano, gusto, bez pukotina i jednostavno za preradu.

Jedino važno pravilo je, da polovine trupaca moraju biti sa savršeno ravni i  s geometrijski preciznom površinom.Kako napraviti idealnu polovinu trupca

Biti pravi perfekcionist u svim tehničkim aspekatima, želeti dobiti sve što je potpuno pravo – na samo gotovo pravo - John je želeo posebnu testeru, koja će mu pomoći da ispilli najbolje moguće iz svojih topolpovih trupaca. A Wood Mizer LT15 brenta je bile tačno za njega: osigurao besprekoran finiš  koji je želeo – a sve zahvaljujući preciznosti tračne testere sa odličnom upravljivosti.

No, sve se to pokazalo kao uvertira.  Samo nekoliko godina kasnije, pokucao je na vrata Wood Mizer predstavnika u Finskoj. Kad su se otvorila vrata, g. Ujanen je tamo stajao tamo, s prilično posebnim sjajem u oku.

“Hteo bih kupiti jednu", rekao je John, "jednu od tih tvojih brenti, isti tip koji smo videli  da se koristi za rezanje onih topolovih trupaca za moj kućicu". Vrlo tipično za John-a, čovek bez navike za okolišanje.

"Pa, u redu, super!", Odgovorio je Wood Mizer čovjek, nakon što je završio svoj verovatno najbržu prodaju brente ikad.

"Šta nameravaš, prijatelju?"

"Ja idem u izgradnju veću kuće, mnogo puta veće u stvari, I to bi bila moja glavna rezidencija. Ova nova kuća će takođe biti osmougaona po obliku i od masivnih topolovih trupaca. Stoga, najveća moguća preciznost i izvanredna obrada površine, to je središnji uslov da će projekat uspeti."I tako je John, muškarac koji većinom ostavruje snove, to pretvorio u stvarnost,  njegov san osmougaone kuće projekat završen je dok vi ovo čitate.

Kako John-ova Villa od topole izgleda, može se vidjeti na fotografijama - nije najčešći izgled kuće koje se danas vide, jelda?

"Pa, kako procenjujete svoju brentu LT15 ovaj put, Johne? Zadovoljni rezultatima?"

"Savršeno sretan, Vrlo često se morate suočiti s nekom vrstom kompromisa - jedan deo može biti u redu, a drugi ne, tako da ćete morati živeti u relativnoj ravanoteži' Ali nije tako sa brentom LT15-ona je pokazala da ima vrlo dobro uravnotežene kombinacije jednostavnosti, brzine, tačnosti i sigurnosti rukovanja, a sve to daje najviše poverenja u alat za postizanje rezultata i standarda koji želite, te da preostalo završiti kako želite. Svaki graditelj, mislim, bi trebao imati takvu brentu koja daje uspešnost posla sa vrlo visokim rezultatom"
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se