• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Poljski preduzetnik izrađuje unikatni nameštaj od starog drveta i artefakata iz prošlosti

18. avgust 2021.

Poljski preduzetnik izrađuje unikatni nameštaj od starog drveta i artefakata iz prošlosti

"Priroda nas čini sretnima"-misao je vodilja za Kamila Brodu, preduzetnika iz Skarżysko-Kamienna, Poljska. Kamil je 20 godina radio u finansijskim institucijama sve dok nije odlučio ostvariti svoje snove o obradi drveta. Njegova firma “OLD Mountains” osnovana je za izradu nameštaja i svakodnevnih predmeta od drvnog otpada, povezujući ga s elikom, betonom, staklom i nečim drugim - izvorna filozofija vezana za ove jedinstvene proizvode, koje Kamil želi preneti svojim kupcima.
 
“OLD Mountains” je mala porodična firma smeštena u predgrađu grada srednje veličine, omeđena šumama i poljima, gde je prilično lako doći do drveta i gde ima dovoljno prostora za ugradnju mašina za obradu drveta. Kamilova radionica ispunjena je profesionalnom opremom za preradu drveta, uglavnom Wood-Mizer mašinama i zalihama jedinstvenih gotovih proizvoda koji čekaju kupce.

"Naša  drvoprerađivačka firma bavi se projektovanjem i proizvodnjom najsvremenijeg nameštaja i svakodnevnih predmeta, u kojima kombinujemo staro drvo s betonom, čelikom i staklom. Spajajući takve materijale, našim kupcima pružamo lep izgled i izvorni proizvod. Drvo, koje dobijamo za proizvodnju je otpadni materijal, a potiče rušenjem suvišnih  zgrada ili krčenjem starih voćnjaka. Čelik se reciklira iz razorenih mašina koje su svi zaboravili, ali u naše proizvode, pokušavamo im vratiti deo starih života", objašnjava Kamil. "Želeli bismo da nas naši proizvodi podsete na prošla vremena, ali s druge strane, želimo ih učiniti ugodnima za gledanje i očito što praktičnijim."

Još jedna stvar, koja čini proizvode s logotipom “OLD Mountains” vrlo prepoznatljivim - povezuje svoje vlasnike s originalnom filozofijom. Zajedničko  svim proizvodima je promovisanje umetnosti "životne smirenosti", što znači život u skladu s prirodom, radost doživljavanja reda i urednosti koja se nalazi u minimalizmu okolnih svakodnevnih predmeta. Takav životni pristup može nam pomoći da postignemo unutrašnju staloženost, sigurnost i sreću. Poruka koju šalje “OLD Mountains”   povezana je sa filozofskim tokovima poput “wabi-sabija, hyggea i lagoma”, koji se protive progonu materijalizma ili učešću u trci pacova. Ipak, s druge strane, oni favoriziraju umerenost, funkcionalnost i uvažavanje onoga što već imamo oko sebe. Upravo su to proizvodi koje Kamil izrađuje u svojoj radionici. "Naši proizvodi pomažu ljudima da pronađu put do prave sreće. Jačaju odnose među ljudima, a s našim proizvodima u blizini ljudi se osećaju lako i prirodno. Kupci cene da su naši proizvodi "sasvim u redu" - što znači da su jednostavni, udobni, i proizvedeni u vezi s prirodom", navodi Kamil.
Firma Kamila Brode ima samo tri radnika, pa je podela uloga jasna. Koristeći svoje profesionalno iskustvo, Kamil se bavi novim dizajnom proizvoda, marketinškim aktivnostima i traženjem novih puteva širenja svog poslovanja. Još dva člana tima, stariji brat i Kamilin sin, operativni su radnici koji se bave stvarnom proizvodnjom. "Rad sa drvetom već je dugo bio moj san. Oduvek sam se divio talentu svog brata Dareka za izradu hranilica za ptice, drvenih kutija za darove ili vrtnih senica, a sada je došlo vreme kada se možemo pridružiti našim naporima radeći zajedno s drvetom", kaže Kamil.

Prvi meseci poslovne aktivnosti porodice nisu bili laki, jer su se prema poslu previše odnosili kao prema hobiju pa nisu računali vreme potrebno za izradu proizvoda. Međutim, kad su morali izračunati cenu za kupca, osećali su se razočarani jer su troškovi bili visoki, a zarada niska. "Želeli smo se osamostaliti i želeli smo povećati produktivnost u našoj radionici. Zato smo odlučili uložiti u profesionalne mašine za preradu drveta firme Wood-Mizer", rekao je Kamil. Prva mašina koju je “OLD Mountains” naručio bila je četverostrana blanjalica/profilirka Wood-Mizera “MP260”, koja je operateru omogućila da značajno ubrza proces obrade drveta. "Za nas je važno moći pripremiti materijal brzo, precizno i dosledno. Inače nećemo moći svojim klijentima ponuditi atraktivne proizvode u velikoj količini i s kratkim rokom isporuke", objašnjava Kamil.

Mašina za glodanje/profilisanje “MP260” kombinuje nekoliko operacija obrade drveta u jednoj jedinici, što rezultira uštedom prostora u radionici, smanjenjem troškova održavanja i povećanjem efikasnosti. "To je pouzdana i proverena mašina, jednostavana za rukovanje i podešavanje, s kojom možete održavati visoku doslednost proizvodnje. Pre nego što sam naručio svoju glodalicu/profilirku “MP260”, istraživao sam na internetu. Otkrio sam da je ponuđen švedskom tržištu za godine, pa je zahtevnu skandinavsku mušteriju već testirao njegovu izgradnju. Trenutno ga nudi Wood-Mizer, koji se nalazi u Kołu, Poljska, pa je za kupca poput mene lako stupiti u kontakt s uslugom, mogu ga posetiti u fabrici i videti mašine ili mogu dogovoriti termin sa tehničarima u svojoj radionici. Danas je besprekorna saradnja vitalna za izgradnju poslovnih odnosa ", ističe Kamil


Druge mašine, koje je “OLD Mountains” kupio za svoju proizvodnju, jesu mobilna brenta “LT15CLASSIC” i blanjalica “MP100”. Omogućuje pripremu materijala u početnoj fazi prrerade. "Pomoću “LT15 Mobile” možemo izrezati i oblanjati  trupce na licu mesta i oblikovati svoje proizvode na način na koji želimo. Na primer, dok čistimo stari voćnjak od neželjenog drveća, možemo odlučiti o obliku naših budućih proizvoda", kaže Kamil . "Moj “LT15” ima raspored poprečnih nosača na postolju i bočnih naslona koji mogu držati na krevetu i kratke trupce, pa je to savršeno rešenje za rezanje materijala za svakodnevne predmete male veličine. Brenta ima robustan, ojačan okvir kreveta koji ostaje krut za vreme rada i  tokom transporta. Blanjalica “MP100” idealno je rešenje za primarno blanjanje mokrog drveta samo na krevetu brente. Takođe se može opremiti profilnim noževima i koristiti za pripremu greda za izgradnju kuća. U našem slučaju , “MP100” koristimo za izgradnju izvornih pregradnih zidova.
Saradnja s Wood-Mizerom pomogla je ovoj porodičnoj firmi da se proširi na dva značajna načina. Prvo, korištenje blanjalice/profilirke “MP260” pomoglo je povećati efikasnost pripreme materijala, zadržavajući preciznost i doslednost. Drugo, brenta “LT15CLASSIC” s blanjalicom “MP100” omogućila im je preuzimanje kontrole nad pripremom materijala odmah u fazi raspiljivanja trupaca. Kamil Broda priznaje da je održavanje dobrih poslovnih odnosa s firmom Wood-Mizer relativno jednostavno jer se firma jako brine za dobru uslugu korisnicima. A svako, ko je ikada kupio proizvod od “OLD Mountains” mora da je primetio, da osim estetskih i funkcionalnih proizvoda je dobio i nešto dodatno - filozofsko uputstvo "kako živeti pametno i razumno".Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se