• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Porodično poduzeće nadograđuje pilanu u Danskoj

11. mart 2021.

Porodično poduzeće nadograđuje pilanu u Danskoj

Thomas Lautrup Andersen iz sela Varming u Danskoj pripada trećoj generaciji porodice koja poseduje lokalnu pilanu. "Sve je započelo 1952. godine kada je moj deda Bent Johannsen sagradio malu stolarsku radionicu", kaže Thomas. "Vremenom je narasla, a oko 1965. radionica se pretvorila u pilanu."

70-ih to je bilo aktivno poduzeće, koje je zapošljavalo oko 25 ljudi. 1988. Tomasov stric Stig Johannsen preuzeo je vlast. “Do 2002. bake i deke dostigli su životnu dob kada su odlučili prodati deo posla. Brentu je nabavio Leif Schmidt, koji je njome upravljao iz hobija. Moj ujak Stig je u to vreme bio vlasnik stolarije”, nastavlja Thomas. “Stig je 2014. imao tešku nesreću i morao mi je predati porodični posao. 2017. godine otkupio sam brentu od Leifa, koji  je jednom kupio od mog dede."
Danas je brenta Varming kombinacija brente, stolarije i tesarije, koja se bavi gotovo svim drvnim projektima. "Moj moto je da možemo napraviti sve od drveta", kaže Thomas. „To može biti mali projekat - zajeniti jednu ploču ili možda pokriti ceo krov - oboje možemo raditi s istim poštovanjem kvaliteta. Prozori, vrata, podovi i stropovi, instalacijski radovi - radimo dobar posao koji godi i klijentu i nama."

Web stranica : www.varming-savvaerk.dk , prikazuje primere dovršenih projekata, od ograda do vinskih polica i komoda od drveta višnje.

Iako su tokom godine u pilani nabavljene mnoge druge mašine za obradu drveta, u središtu poslovanja je horizontalna brenta “Wood-Mizer LT40”, koju je Thomas kupio 2015. godine.
"Još uvek imam osjećaj kao da sam tek juče počeo raditi", kaže Thomas. “Nisam čuo ništa o Wood-Mizeru. Bila je to novost u poslu."

„U početku sam samo pokušao raditi s tom mašinom  Wood-Mizera. Ispalo je dobro. Uspeo sam zaraditi i vidio sam kako je lako upravljati ovom mašinom."

"Otprilike polovinu  vremena provedem s klijentima, radeći tesarske radove, a drugu polovinu ovde u radionici, radeći na svojoj brenti i izrađujući razne drvne proizvode."

Brenta LT40 može rezati trupce prečnika do 90 cm i dužine 6,5 m. Kad je Thomas trebao izrezati trupce još većeg prečnika, ponovno se okrenuo Wood-Mizeru. “Mislio sam da Wood-Mizer ima pravu mašinu. I kupio sam svoju drugu brentu Wood-Mizer, “WM1000”, kaže Thomas.Glavna prednost mašine “WM1000” jest, da brenta može izrezati izuzetno debele trupce prečnika do 1,7 metara. Brenta koristi uskopojasne tračne testere, koji imaju propiljak debljine oko 2 mm, tako da možete proizvesti više piljnica od svakog trupca, a manje drvne mase pretvoriti se u piljevinu. Brenta “WM1000” može izrađivati široke piljenica i prizme od velikih trupaca, što je dragoceno, na primer, kada trebate ispiliti radne piljenice ili klupe za vrtni namještaj od masivnog drveta.

"Ovom brentom mogu ispiliti bilo koji trupac", kaže Thomas. “Imam nove klijente po celoj Danskoj. Napokon, malo ljudi može videti tako velike trupce."

Dizajn brente “WM1000” uključuje masivnu glavu  koja se kreće duž dve šine. Rukovlac stoji na platformi koja putuje s glavom brente. Postoji upravljačka ploča sa računarom za automatsko podešavanje debljine piljenice na platformi, tako da rukovalac odavde ima dobar pogled i donosi ispravne odluke o tome kako najbolje izrezati trupac kako bi dobio najljepšu površinu piljenice uz najveći prinos.

"Nisam očekivao da će tako velika mašina biti tako brza", kaže Thomas. “Rezao sam trupce bora i hrasta. Naravno, trudim se koristiti svaki komad drveta, kako bih dobio što više proizvoda. S “WM1000” to je moguće jer omogućuje vrlo precizno rezanje."

Instalacija WM1000 u staroj radionici bila je jeftina i jednostavna, jer zahteva samo dve šine.

"S ovom brentom mogu se nositi s bilo kojim nalogom za rezanje trupaca", kaže Thomas. "Zbog toga sam kupio “WM1000".

Više informacija: www.varming-savvaerk.dk
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se