• Image 1
  Image 2
  Image 3
  Image 4
  Image 5
  Image 6

ČLANCI

Razmetači zuba Wood-Mizera za efikasno održavanje tračnih testera

4. avgust 2021.

Razmetači zuba Wood-Mizera za efikasno održavanje tračnih testera

U procesu rezanja zubi tračne testere izvršavaju izuzetno naporan posao rezanja trupca u vredan građevinski materijal. Da biste iz svakog trupca proizveli najkvalitetnije piljenice i grede, morate pravilno održavati listove tračnih testera oštrenjem i razmetanjem zuba. Samo dobro održavani listovi tračnih testera garantuju vrhunske performanse rezanja.


Razmetanje vrhova zuba jednako je važno kao i oštrenje

Za održavanje lista tračne testere podjednako je važno i oštrenje i razmetanje. Kako se vrhovi zuba tračne testere tokom rezanja otupljuju i deformišu, potrebno im je redovno oštrenje, kako bi vratili svoje oštre vrhove i profil pazuha. Kao drugo, svaka tračna testera mora imati razmetnute vrhove zuba, kako bi se dobio rez s visokokvalitetnom površinom i efikasno uklonila natala piljevina s sa piljenice I trupca. List tračne testere ima ispravno razmetnute zube, kada su isti precizno i jednako "odmaknuti" levo desno od sredine tračne testere.

Uzorak postavljanja zuba je "levo / desno / pravo" - rezač/rezač/čistač), gde su levi i desni zubi za rezanje drvne mase, a ravni - takozvani čitać-raker zub - za uklanjanje piljevine iz drveta. Preporučene vrednosti razmetnutih zuba razlikuju se za svaku vrstu i profil tračne testere. Bitno je prilagoditi odabranu vrednost razmeta zuba vrsti drveta koje ćete rezati. Na primer, preporučujemo upotrebu nižeg zuba za tvrdo, a višeg za meko drvo.Tačne- preporučene vrednosti možete pronaći na kutiji listova tračnih testera.

Ako su zubi razmetnuti premalo, testera reže ravno i kvalitetno, ali polako (trenje). Ako je razmet prevelik, oštrica će rezati trzavim pokretima, proizvodeći valovite rezove I generalno pogoršavajući kvalitet ispiljene građe. List testere s pogrešno razmetnutim zubima može se brzo pregrejati, što na kraju može dovesti do pucanja.

Pre početka postupka razmetanja zuba, operater mora pravilno pripremiti tračnu testeru. Pre svega morate očistiti list tračne testere i ukloniti smolu, ulje, sok ili druge naslage. Kao drugo, sa ivica testere mora se ukloniti srh, bilo ručno alatom za uklanjanje srha, bilo automatski kao na oštrilici modela “BMS500 / 600”.
Odabir razmetača vrhova zuba

Wood-Mizer nudi široku paletu mašina i uređaja za razmetanje zuba tračnih testera omogućavajući brzo, precizno i uvek jednako postavljanje zuba.

BMT100” - ručni jednostrani uređaj za postavljanje zuba ekonomičan je, precizan i jednostavan alat za rad s malim kapacitetom. Ovaj uređaj radi s tračnim testerama širine 25-75 mm i njime se ručno upravlja (jednom rukom razmećete zube pritiskom ručice, a drugom rukom pomerate tračnu testeru). Postavlja zube samo s jedne strane tračne testere u jednom prolazu, pa morate imati na umu da izvrnete tračnu testeru na drugu stranu nakon što razmetnete zube prve strane te je ponovno izvrnete natrag. Da biste održali ispravan obrazac raumetanja zuba, morate postavljati svaki 3. zub.. Kako je razmetač ručni, razmetanje jedne strane tračne testere u proseku traje 7-10 minuta. ali “BMT100” omogućuje vrlo precizno razmetanje zuba.
Pre nego što započnete postupak razmetanja vrhova zuba sa ručnim razmetačem “BMT100”, morate:
     1. Precizno podesiti visinu lista tračne testere u stezaljci - Wood-Mizer preporučuje postavljanje dna pazuha 1,0-1,5 mm ispod gornjeg steznog ruba stezaljke
     2. Namestiti visinu tačke dodira razmetača u zuba - Wood-Mizer preporučuje nameštanje tačke na zubu na trećini visine zuba od vrha zuba,
     3. Mikrometar namestite na početnu vrednost.

Bitno je prilagoditi tačan položaj zaustavljača, koji zaustavlja pomak tračne testere na pravu tačku dodira za savijanje zuba. Mikrometar pokazuje vrednost razmeta zuba. A držači lista testere, koji drže  usmeravaju tračnu testeru, trebaju se prilagoditi  širini lista tračne testere.

"BMT150" - Ručni dvostrani uređaj za postavljanje zuba, još je jedan ekonomičan, precizan, jednostavan i efikasan alat iz linije razmetačaWood-Mizera. Dvostrani je, tako da istovremeno razmeće dva zuba (lijevo / desno) i ne zahteva od operatora da  list tračne testere. Ovaj ratmetač omogućuje razmetanje vrhova zuba tračne testere širine 25-75 mm s razmakom od zuba 6-32 mm. Da biste razmentnuli zube jedne tračne testere, treba vam oko 3-4 minuta. Njime se ručno upravlja polugom s čegrtaljkom, koja aktivira 2 postavljena vijka za pritezanje i istodobno pomiče tračnu testeru potiskivačem. Prilagođavanje visine tračne testere vrši se zamenom klina i gumba za fino podešavanje. Kako bi se osigurala najveća preciznost razmetanja zuba, “BMT150” ima alat "Set Master Gauge" merač za proveru vrednosti razmetnutog zuba i precizno podešavanje svih vijaka na razmetaču.

Jedan od najpopularnijih razmetača za razmetanje zuba tračnih testera je Wood-Mizerov “BMT200/250” - dvostrani razmetač zuba, koji je dostupan u dve verzije. Jednostavnija inačica, “BMT200”, ručna je, opremljena ručicom radilice koja aktivira postavljene vijke za stezanje i pomiče list tračne testere. “BMT200” možete nadograditi kompletom za proširenje na višu verziju -”BMT250”.

Elektrificirana inačica razmetača “BMT250” ima jednofazni motor snage 0,18 kW s prenosnikom i jednostavnom upravljačkom jedinicom. U ovom razmetaču zuba razmeću  se dva zuba u odjednom, što znači da je postupak brži. U proseku treba oko 2-3 minute za pripremu jedne tračne testere. Uređaj razmetača vrhova zuba “BMT250” često se kombinuje s oštrilicom lista tračne testere “BMS250”.

Svaki postavljeni set vijaka stegača  pritisne poluge povezani su s zasebnim mikrometrom, koji treba kalibrirati pre početka postupka podešavanja. Dve merne jedinice pokazuju zadane vrednosti - jedna za razmet, a druga za levi razmet. Dobra je praksa upotrebljavati “Set Master Gauge-komplet za podešavanje merača”, da biste s vremena na vreme proverili obe postavke. Električna razmetačica “BMT250” ima jednostavnu upravljačku kutiju s brojačem zuba, na kojoj postavljate broj zuba za razmetanje, a senzor će sam zaustaviti postupak. Uz to, “BMT250” ima indikator napona, glavnu sklopku i preklopnik ručnog / automatskog načina rada. S razmetačem “BMT250” možete razmetnuti zube tračnih testera širine od 25-75 mm s razmakom zuba od 13-32 mm.


BMT300” - pneumatski pogonjen uređaj za jednostrano razmetanje zuba. dizajniran je za profesionalne i velike zahvate. Često se kombinuje s profesionalnom oštrilicom za tračne testere “BMS500/600”. “BMT300” je automatski uređaj za razmetanje vrhova zuba, koji radi u nekoliko načina rada, koristi različite dijagnostičke funkcije za pregled komponenata mašina i ispravnog razmeta zuba. Ako je potrebno, može ispraviti prekomjerno razmetnute zube. Koristi dva izvora energije: elektromotor (2x) 24V DC za napajanje potiskivača tračne opile i mehanizma za pomicanje, te kompresovani vazduh (min. 4 bara) za napajanje alata za stezanje, vijka za podešavanje i mlaznice za čišćenje. Postavljač zuba “BMT300”  istovremeno postavlja samo jednu stranu tračne testere, što znači da ćete tračnu testeru trebati okrenuti i za postavljanje druge strane. Izuzetno je precizan, zadržavajući tolerancije koje korisnik postavi, i brz je - 3 minute za pripremu jedne tračne testere ako na njoj nema zuba oštećenih metalima ili tvrdim komadićem drveta,

Na upravljačkoj ploči mašine nalazi se LCD displej s nekoliko tipki za rad. Prikazuje sve parametre procesa koje možete prilagoditi u stvarnom vremenu. Odavde unosite broj zuba / ciklusa, gornju / donju granicu razmetanja zuba, vrstu stezaljke koja se koristi, maksimalan broj grešaka postavljenih uzoraka, mernu jedinicu, korisnički jezik. Takođe možete pregledavati dijagnostički izbornik i pokretati testove proveravajući ostale funkcije mašine (potisnik, stezaljka, krivulja, vijak za podešavanje, senzor); odavde takođe pokrećete način kalibracije ili način pregleda postavljenih zuba.


Saveti i preporuke za svrsishodno razmetanje vrhova zuba

Pre nego što započnete bilo kakvo oštrenje i razmetanje zuba tračne testere, proverite jeste li za to pripremili list testere i mašinu. Važno je upamtiti nekoliko opštih pravila za razmetanje zuba i održavanje razmetača.

    1. Razmećite samo zube tračne testere očišćene od smole, soka, ulja ili nečistoće. U suprotnom, postupak neće biti toliko precizan kao što se očekuje i stavit će dodatno opterećenje na razmetač.
    2. Precizno podesite visinu lista tračne testere u stezaljci - podesite da je dno pazuha 1,0-1,5 mm ispod gornjeg steznog ruba stegača, prilagodite zadatu visinu tačke gurača - postavite je na trećinu visine zuba od vrha zuba i resetujte mikrometar.
    3. Pridržavajte se uzorka razmetanja "levo / desno / pravo" prilikom pomeranja lista tračne testere na ručnim razmetačima zuba. Nepridržavanje ovog postavljenog uzorka na listu tračne tetere može pruzrokovati mnogo dodatnog posla i dugo vremena za obnavljanje lista tračne testere.
    4. Upotrebite “Set Master Gauge-komplet za podešavanje merača” za postavljanje kao dodatni merni alat za dvostruku proveru vrednosti i po potrebi prilagodite razmetač.
    5. Iznosi mera razmeta zuba zavise od mnogih činilaca. Najbolja praksa je uzeti preporučene brojčane vrednosti (na kutiji listova tračnih testera) i tretirati ih kao referentnu tačku za samostalno testiranje. Kad postanete iskusniji, nauči ćete koja mera razmetnutog zuba najbolje odgovara vašim pilanskim operacijama.
    6. Pregledajte stezaljke lista tračne testere, proverite stanje potiskivača koji gura testeru, proverite i na vreme zamenite sve pokretne delove mašine.
    7. Držite mašinu za razmetanje na čistom I suvom mestu. Na kraju radne smene uklonite prljavštinu, piljevinu, iverje i ostale ostatke.
    8. "Sigurnost na prvom mestu" - nemojte zanemariti nošenje rukavica za rukovanje oštrim predmetima, zaštitnih naočara za zaštitu očiju i čepića za uši za blokiranje štetne buke. Pročitajte korisnička uputstva i sledite upute proizvođača.

Sledite ove savete i preporuke i uživaćete u dugom i uspešnom radu vašeg uređaja za postavljanje zuba  Wood-Mizer.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se