• Image 1
  Image 2
  Image 3
  Image 4
  Image 5
  Image 6

ČLANCI

Snažna žena u upravlja pilanom

29. april 2021.

Snažna žena u upravlja pilanom

Bad Berka je malo lečilište u nemačkoj regiji Tiringija. Ovdje srećemo Sandru Eule, jedinu 'žensku' ugovornu pilanu Wood-Mizer u Njemačkoj. Upoznajemo lepu, moćnu plavušu sa srcem i dušom.

Nen  otac 2004. godine započeo vlastiti posaom kao „Pokretna ugovorna pilana LT40”. Kad mu je pozlilo, porodica je razgovarala o ideji da se pilana proda. Do tada je Sandra radila u prehrambenoj industriji i nije imala iskustva u obradi drveta. Nije morala dugo razmišljati i te je brzo ušla u očev posao, da bi ga nastavila."Tata me je sve naučio", priseća se Sandra. "rezanje, održavanje pilane i bavljenje kupcima. Uvek smo bili dobar tim."Do svog posljednjeg dana otac ju je svakodnevno posećivao u pilani, pazio da sve ide dobro i davao joj savete.

Kako bi bolje uskladila porodicu i posao, preselila se s decom u susednu kuću do svojih roditelja. Sad Sandrina majka može čuvati decu nakon škole, jer ako ste samozaposleni, dugi radni dani nisu retkost. Ako porodica pomogne, sve je lakše. "Naravno, često me pitaju zašto sam odabrala tako težak posao, ali zapravo, rezanje nije fizički težak posao. Uostalom, celi dan hodam napred i natrag sa listom testere", kaže Sandra sa smeškom. "Stvarno težak posao obavljaju oni koji moraju ukloniti gotove piljenice s pilane i složiti ih."

Brenta Wood-Mizer pouzdana je mašina, koja može s velikom preciznošću uspešno ispiliti bilo koju vrstu drveta. Zahvaljujući uskoj tračnoj testeri,brenta ispiljuje trupac sa propiljkom oko 2 mm, što rezultira sa više gotovih piljenica, proizvedenim od svakog trupca u u poređenju s motornom testerom ili kružnom. U Nemačkoj, mašine Wood-Mizer možete susresti svugde na pilanama, gotovo u svakom selu.

LT40 je  jedna od najpopularnijih brenti Wood-Mizer na svetu zbog svog jedinstvenog dizajna, pouzdanosti i prenosivosti. Ova brenta vrši precizne rezove čak i kada je postavljena na neravnim površinama, kao u šumi. Ima snažni hidraulični sistem za podizanje trupca sa tla, postavljanje na postolje, okretanje, hidraulično stezanje i čvrsto držanje tokom rezanja. Konzola  ima postavljen računar, tako da Sandra ne treba računati i pamtiti dimenzije - ona unosi potrebnu debljinu ploče , a list tračne testere se automatski se pomera u željeni položaj visine."Tehnologija nije baš moja jaka strana, ali kad stvari postanu zamršene, imam pri ruci mehaničara. On je dobar očev prijatelj - još jedan iz stare škole - koji je uvek tu kad trebam pomoć."

Sandra se toliko upoznala s poslom rukovaoca na “LT40” , da je u aprilu 2018. kupila novu “LT40” s benzinskim motorom. Tokom proteklih godina, otkad je Sandrin otac kupio prvu brentu, inženjeri Wood-Mizera, napravili su mnoštvo poboljšanja u dizajnu iste, čineći novi model još ugodnijim i lakšim za rukovanje.
 


Njeno mesto rezanja, otprilike 2 km vazdušne linije od kuće, nalazi se na staroj ovčari. Ona deli prostor s napuštenim, velikim ovčjim torovima s još dva stanara. Ovde ima svoju pilanu i druge mašine, malu trgovinu drvne građe, a takođe i zalihu drva za ogrev, što nekako prirodno dolazi od rada s drvetom.

"Rukovanje drvima za ogrjev više  je iscrpljujuće od rezanja, unatoč , kaže Sandra.Sandra je stvarno jaka žena. Otprilike 60%, a time i veći dio radnog vremena, određuje uslove I cene za kupce koji pripadaju državnoj šumariji i privatne osobe. Ona takođe ispiljuje hrastove trupce u grede za još jedno veliko pilanarsko poduzeće. Činjenica da kao volonterka radi kao čuvar okolnih planinarskih staza, dobro odgovara njezinim interesima, jer to jača njene kontakte sa šumom i vlasnicima šuma. Zimi Sandra na mesec dana zatvara pilanu i prodaje božićna drvca u gradu na lokalnoj pijaci drva, što je već postala tradicija.
 
Kad smo posetili Sandru u njenoj pilani, rezala je borove trupce. Danas sa sobom ima četiri pomoćnika, a grupa izgleda neverovatno uvežbano. Dvojica muškaraca otkoravaju trupce koji su potrebni za projekt zgrade; dva druga rade na brenti. Svaki je pokret savršen i možete videti da je zabavan usprkos velikoj vrućini. Na pauzi dolazi Sandrina majka i donosi doručak. Sa sobom ima decu i psa, unuk jednog od pomagača dolazi biciklom, svi su dobro raspoloženi i u neredu razgovaraju - posao je povezan sa stvarnim životom stvarnim životom stvarnim životom stvarnim životom - kako i treba biti.
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se