• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Stabla u urbanim sredinama postaju ekonomski interesantna

21. april 2022.

Stabla u urbanim sredinama postaju ekonomski interesantna

“New York Heartwoods” je društveno preduzeće u vlasništvu žena u Warwicku u New Yorku. Preduzeće je osnovano 2010. godine sa misijom obnavljanja vitalnosti šuma i maksimiziranja vrednosti "otpadnih" stabala. Jedna od suvlasnika preduzeća, Megan Offner, deli svoju viziju novih tržišnih ciljeva stvorenih ekonomijom gradskog drva u nastajanju.

Preduzeće ”New York Heartwoods (NYH)” osnovano je 2010. godine sa Wood-Mizer LT40 Hydraulic mobilnom brentom.  Unapredili su svoj plan upravljanja i prerade stabala, kada su shvatili, koliko stabala se sruši, uništi a šumari ih uklone.Više jakih oluja i nekoliko invazivnih epidemija insekata, doveli su do neviđenih izazova za naše šume i zajednice, dok su proračuni opština i zemljoposednika opterećeni ponovnim uklanjanjem srušenih ili umirućih stabala. Odlagališta otpada u zemlji se bore oko držanja koraka sa količinom drvnog otpada koji se stvara, a u isto vreme, ljudima su potrebna radna mesta, a zajednice se razvijaju kako bi postale otpornije. Preradom urbanog drva učestvujemo u kreiranju rešenja:

•    smanjenje troškova zbrinjavanja drva,
•    preusmeravanje dragocenog materijala iz našeg toka otpada,
•    smanjenje emisije stakleničkih gasova,
•    podsticanje potražnje za lokalnim proizvodima od drveta,
•    i razvoj uzbudljive nove ekonomije.

Odnosi u zajednici ključ su i ponude i potražnje. Zbog godišnjih vremenskih događaja poput uragana i oluja, uz dolazak štetnika, imamo mogućnost za više trupaca nego što smo opremljeni za preradu. Samo skupljanje trupaca je radno jako intenzivna i stoga, u većini slučajeva i skupa. Radeći s ugovornim pilanama, možemo besplatno ili, najviše uz cenu benzina i vremena vozača, nabaviti trupce koji se smatraju otpatkom.

Osim usluga pilana po ugovoru, koje pružaju i trupce i klijente za kupovinu drva, tu su vlasnici zemljišta, institucije, zemljišni fondovi, služba za promet, komunalna preduzeća, opštinski upravnici zemljišta i lokalni ljudi. Otkrili smo da je posebno važna veza kontrola šta ugovoreni arborist radi s gradskim drvećem. Budući da je većina gradova opterećena sve većim troškovima usluga u celom gradu, smanjenjem prihoda, rastućim troškovima odlagališta i smanjenjem prostora za deponije, preusmeravanje trupaca, stvara rešenja za upravljanje otpadom i smanjuje troškove čišćenja od oluje, što može generisati građu za klupe u parku, stolove za piknik, ograde, podove i ormare za gradske zgrade. Sposobnost rešavanja ili poboljšanja lokalnih problema uz stvaranje vredne drvne građe može dovesti do opštinskih ugovora i resursa koji će podržati i ponudu trupaca i potražnju za proizvodima.

Mobilne brente imaju veliku prednost u odnosu na velike cirkulare pri radu s urbanim stablima. Njihova sposobnost putovanja do mesta prerade može eliminisati logističke izazove i troškove transporta ili odlaganja trupaca.
Na primer, nakon što su odlagališta trupaca nastala povodom uragana Sandy bila prepunjenaa, puno je  gradova i mesta  države New York odredilo parkirališta za postavljanje trupaca. Lokalni pilanari su bili pozvani da besplatno dođu  seći što su i učinili, ali su ipak prošli meseci, da se parkirališta rasčiste. Mogućnost oštećenja testere udarom u metal, uobičajen u urbanim stablima, je preskupa, pa je to rizik za komercijalne cirkulare.  Metal u trupcu može otupiti ili čak zakočiti testeru, ali budući da su uskotračne  testere jeftine i lako se oštre, ta šteta se može nadoknaditi pravilnim reklamiranjem novonastale građe i istorije stabla.

Urbano drveće uopšte ima niže grane i sadrži metal ili druge strane predmete, stvarajući dramatične čvorove, boju i teksturu. Ove jedinstvene karakteristike, zajedno sa istorijom stabla, omiljene su među preduzetnicima, proizvođačima, dizajnerima interijera i arhitektama za izradu nameštaja, podova i drugih proizvoda po narudžbini. Dokumentovanje priče o stablu i pružanje slika njegove transformacije u gotove proizvode dodaje vrednost tako što ga čini značajnijim za kupca. Svaka industrija koristi drvo u nekom svojstvu, što dovodi do mnoštva tržišnih mogućnosti.Kako naše stanovništvo raste, raste i količina urbanog zemljišta. Prema Journal of Forestry, do 2050. predviđa se da će se količina urbanizovanih područja u Sjedinjenim Državama povećati sa 3,1% u 2000. na 8,1%, ukupno 392 400 km2, što je više od države Montana. Time će rasti i proizvodnja i prodaja gradskog drveta, a biće više integrisanja u opštinske sisteme upravljanja.

Za više informacija posetite www.newyorkheartwoods.com.Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se