• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

UK Farmer koristi LT20 brentu za povećanje prihoda

1. oktobar 2021.

UK Farmer koristi LT20 brentu za povećanje prihoda

Henry Brown je s ocem radio na farmi “Grange”, a sada je samostalni vlasnik več 20 godina u opatiji Rosedale. Na farmi od 300 hektara smeštenoj u srcu severnih Yorkshire Moorsa, Henry i njegova supruga upravljaju sa 400  ovaca, 1.200 svinja, konja, dve kolibe i sa preradom trupaca u građu."Imam tako raznolik opis posla", smje se Henry. "Bez obzira radi li se o upravljanju vikendicama, poljoprivrednoj proizvodnji ili drvnoj preradi, svaki dan je drugačiji!" Međutim, nisu uvek bili različiti načini održavanja farme profitabilni.

"Kao mladiću bila je sjajna ideja provesti dane baveći se poljoprivredom, trčeći na četvorociklima, traktorima i sve to izgledalo jako zabavno", priseća se Henry. "Sledeće minute imate ženu i decu! I, odjednom nam se učinilo da brdska farma neće moći stvoriti prihod  koji je potreban našoj porodici."

Početkom 2000-te, Henry i njegova supruga počeli su tražiti dodatne i druge načine povećanja svojh prihoda.

"Profitabilnost u poljoprivredi jest čest problem, zasigurno u ovim područjima", nastavlja Henry. "Imam dva ili tri prijatelja koji su takođe dodali drugu proizvodnju - jedan u izradu čelika, a drugi u preradu kamena. Htio sam biti siguran da je, kad sam se odlučio u neku drugu proizvodnju, to bila ljubav, a ne samo zato što sam to morao učiniti." Njegova supruga Jane oduvijek je željela voditi pansion i kolibe. Zajedno su preuredili staru staju u šarmantan pansion, koji iznajmljuju ljudima koji žele pobeći od gradske vreve.Henry je prošao šumarsko naukovanje u obližnjem Castle Howardu i odlučio da bi mogao početi s proizvodnjom drveta. Tokom školovanja radio je godinu dana sa brentom Wood-Mizer LT40. Na ovaj način kontaktirao je Wood-Mizer radi brente sa kojom bi mogao početi a sa niskim proračunom. Rezultat je bila osnovna, ali kompetentna brenta LT15."Ljudi su bili šokirani kad videli šta brenta može proizvesti", veli Henry. "Bilo je dobro započeti sa brentom poput “LT15”, za otvaranje tržišta, a da nismo morali trošiti ogromne količine novca ne znajući, koliki će biti povrat. Počeli smo polako, samo smo lokalne potrebe, preraditi neki hrast u drvnu građu, a to se otada postepeno razvija."Ulazak na tržište drva može biti izazovan, jer rentablirane pilanske firme često imaju vrlo verne kupce. Henry je utemeljio svoje usluge na konzultacije i isporuke vikendom, te je bio spreman pokušati sve, kako bi postigao ciljeve klijenta.

"Pred nama je puno različitih projekata", kaže Henry. "I nikada nemamo stav:" Oh, to se ne može učiniti!”...volim izazov!"

"Imamo raznoliku bazu klijenata, koju volim - sve od graditelja, arhitekata, vrtlara, pa sve do zaljubljenika u obradu drveta vikendom." Klijenti posećuju, pregledavaju trupce koje Henry ima na zalihama i pregledaju osušeno drvo kako bi pronašli savršeni komad koji traže za dovršetak projekta.

"Jedan je čovek došao i naručio veliku količinu jasenove građe - ništa neobično u tome", priča Henry. "Ali to su bile letve 10 mm puta 75 mm ... Gradio je brodske oplate! Sklapa i isprepliće jasen uokolo." 75% drva koje Henry obrađuje je hrast, pored ariša i srebrne breze.

"Većina kupaca voli znati odakle im novi došao nadvratnik ili vrtni namještaj", kaže Henry. "Volimo svoje drvo dobavljati lokalno. Na primjer, nabavio sam prekrasan trupac platane, koji je nekad bio namenjen za seckanje i spaljivanje, ali sam ga ja ispilio. Imao je zadivljujuće drvnu drvnu strukturu sa zadivljujućim karakterom. Ovo nije bilo za otpad."

Nakon nekoliko godina, Henry je odlučio nadograditi proizvodnju sa većom, mobilnom brentom “LT20”.

"Hteo sam početi da povećam posao", priseća se Henry. "Imao sam stado šestomesečnih krava vrste Aberdeen Angus, i nismo očekivali veliku dobit. Seo sam i odlučio da bih radije razvijao i investirao u svoj posao sa drvetom. Prodaja stada omogućila je nabavku “LT20”, a to je sigurno godišnje ostvarivalo veću dobit, nego što je imalo stado.""Mogućnost izlaska na teren i obavljanja mobilnog rezanja, pomogla je rastu poslovanja", objašnjava Henry. "Nismo na glavnom putu, pa nam je mogućnost pokretanja brente putem mobilnih uređaja otvorila ime. Također smo ažurirali web stranicu, što je dramatično pomoglo. U ovoj prošloj godini bio sam zapanjen koliko smo zaposleni!"

Dodavanje sušare za drvo, za unutrašnje projekte, pomoglo je proširiti ono što on može ponuditi klijentima."Moja ljubav je sa malim unutrašnjim i spoljašnjim završnim obradama; tu vidim da se posao razvija godinama", kaže Henry. "To je područje koje bih želeo razvijati - pokazujući drvo u njegovom pravom, prirodnom izgledu. Sjajna stvar je što s ovom vrstom brente to možete učiniti. Postoji toliko uglova-nagiba rezanja trupca, da možete ispiliti željeni komad drveta na njemu. Za venčanje smo ispilili kose diskove jer smo mogli nagnuti trupac i izrezati okrugle preseke s nje."

Kako se posao s drvetom širi, Henry razmišlja o tome da zaposli nekoga s punim radnim vremenom koji će umesto njega voditi farmu, oslobađajući ga da se usredotoči na preradu drveta, što je njegova strast.

Svima koji su zainteresovani u radu onoga što je on učinio, on deli sledeći savet - "Ako ćete kupiti brentu, znajte u kojem ćete smeru krenuti. Kad sam počeo ovde, usresredili smo se na lokalnu hrastovu preradu, ništa više." Napominje da su, iako su primili zahteve, odbijali posao za masivne proizbodnje postolja i podova, odlučivši se usredotočiti i proširiti svoju preradu za prilagođene projekte za klijente specijaliste.Više informacija: www.grangefarmtimber.com


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se