• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

11. januar 2018.

Zapanjujuća ideja iz Španije: građa za muzičke instrumente

Da bi se napravila gitara, potrebno je retko i vredno drvo, čija cena dostiže i do 60.000€ za kubni metar.

Gitare su strast Jorge Simons-a. On vodi fabriku MADINTER blizu Madrida, koja se nije specijalizovala za proizvodnju samih gitara, već pre za snabdevanje zanatlija svim alatima i materijalom za pravljenje instrumenata.

Poznata španska gitara Flamenko, se na prvi pogled ne razlikuje od klasične gitare. Ali nije tako. Ona je lakša, njen zvuk je oštriji i laganiji, telo je manje i tanje, i nizak položaj žica dozvoljava da se izdvoji zvuk udaranja kada žice dotaknu rezonantu kutiju. Zbog toga su zadnja i bočne strane Flamenko gitare napravljene od čempresa, za razliku od običnih gitara, koje su napravljene od kokobolo drveta.

Čempres je vredno drvo; u Španiji je zaštićeno. Jorge pokazuje na dva trupca čempresa u otvorenom delu MADINTER fabrike i objašnjava: “Ovo drveće je bilo u nečijem dvorištu. Vlasnici su dobili dozvolu da ih poseku. U početku, drveće je trebalo da se iseče na manje delove za obradu, ali je član porodice, koji svira gitaru, kontaktirao našu kompaniju da proveri da li mi možemo da napravimo zadnje i bočne strane rezonantne kutije.”

Dva velika trupca, izuzetno zbijena i tvrda, prečnika su 77cm i 84cm. MADINTER seče trupce sa malom Wood-Mizer brentom LT10.

“Ova mašina je tako kompaktna,” kaže Jorge, “i seče čak i tvrdo drvo veoma dobro”.

Zahvaljujući činjenici da Wood-Mizer brenta koristi usko i tanko sečivo (32-38 mm širine i oko 1 mm  debljine), mašina pravi tanke zaseke, tako da je posle rezanja velika količina drveta upotrebljiva i ima veoma malo otpada i piljevine. Ovo je veoma važno za Jorge-a. Sa cenom drveta od oko 60.000€ za kubni metar, velik prinos je od velike važnosti.

Ubrzo, ovi čempresi će se pretvoriti u poznate Španske gitare, i strastveni zvuci Flamenka će, kao i ranije, zagrejati srca slušalaca.

Na temelju članka Juanma Miranda, MADERA-SOSTENIBLE, ŠpanijaName:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se